Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πρόστιμο 40 ευρώ για την πιο απλή συνήθεια των Ελλήνων οδηγών!

Έρχεται «καμπάνα» από το πουθενά...

30 Ιανουαρίου 2023 10:46
Πρόστιμο 40 ευρώ για την πιο απλή συνήθεια των Ελλήνων οδηγών!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι μας θεωρούμε ότι το να αφήνουμε ελαφρώς ανοιχτά τα παράθυρα αποτελεί μια αθώα συνήθεια. Όχι, όμως, και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών στην καμπίνα. Η συγκεκριμένη πρακτική, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου, με τα «μπιλετάκια», μάλιστα, να πέφτουν βροχή στην Ιταλία, όπου το εν λόγω φαινόμενο, τα τελευταία, χρόνια είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και συγκεκριμένα την παράγραφο 4 του άρθρου 158, «κατά τη σταύθμευση και τις προσωρινές στάσεις, ο οδηγός πρέπει να λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται τα ατυχήματα, αλλά και η χρήση του οχήματος χωρίς τη συγκατάθεσή του».

Το σκεπτικό των Ιταλών νομοθετών είναι ότι όταν ένας οδηγός αφήνει ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου διευκολύνει την κλοπή του οχήματός (και ως εκ τούτου τη χρήση του αυτοκινήτου δίχως τη συγκατάθεσή του). Παράλληλα, έρχεται και πρόστιμο έως 5.000 ευρώ - Η παράβαση που κάνουμε όλοι και μπορεί να στοιχίσει μια περιουσία

Ανοιχτό παράθυρο αυτοκινήτου

Πρόστιμο και στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η ίδια διάταξη υπάρχει και στον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στην παράγραφο 7 του Άρθρου 34 «Στάση και στάθμευση» όπου όρίζεται το εξής: «Οι οδηγοί οχημάτων ή ζώων που σταθμεύουν δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται από αυτά, εάν δεν λάβουν προηγουμένως τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή δυστυχήματος και, προκειμένου για μηχανοκίνητα οχήματα, για να εμποδιστεί η χρησιμοποίηση αυτών χωρίς την άδεια των οδηγών τους».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχουμε σταθμεύσει το όχημά μας δίχως να κλείσουμε τα παράθυρα, ο διενεργών τον έλεγχο έχει κάθε δικαίωμα να μας κόψει κλήση, «πατώντας» ακριβώς πάνω στην παράγραφο 7 του Άρθρου 34. Ειδικότερα, μπορεί να κρίνει ότι αφήνοντας ανοικτά τα παράθυρα δεν εμποδίζουμε αποτελεσματικά τη χρήση του οχήματός μας (από άλλους) χωρίς την άδειά μας. Όσον αφορά το ύψος του προστίμου, αυτό ορίζεται σε 40 ευρώ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share