Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός ταρακούνησε τη Λάρισα - Το μέγεθος και το επίκεντρο της δόνησης

Τα πρώτα στοιχεία για το «χτύπημα» του εγκέλαδου

26 Ιανουαρίου 2023 19:43
Σεισμός ταρακούνησε τη Λάρισα - Το μέγεθος και το επίκεντρο της δόνησης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός έγινε αισθητός στη Λάρισα το απόγευμα της Πέμπτης (26/1). Κατά τις πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση έλαβε χώρα στις 19.23 και ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 4 χλμ δυτικά του Τυρνάβου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Λάρισας και στην ευρύτερη περιοχή.

Σεισμός: Τι συμβαίνει με το ρήγμα στο Ξυλόκαστρο; «Το κοιτάμε με μεγάλη προσοχή!» - "Καμπανάκι" Άκη Τσελέντη (photo)

Για τον Άκη Τσελέντη η σεισμική δραστηριότητα στη Ρόδο δεν εμπνέει ανησυχία. Άλλωστε, παρά το μεγάλο μέγεθος του πρόσφατου σεισμού δεν αναφέρθηκαν ζημιές στην περιοχή. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια δραστηριότητα σε ένα υποθαλάσσιο ρήγμα στο Ξυλόκαστρο το οποίο παρακολουθείται.

«Το κοιτάμε με μεγάλη προσοχή!»

«Άλλη μια νύχτα στο Γεωδυναμικό μελετώντας τις «μικροενοχλήσεις» του Εγκέλαδου.Όπως είπαμε η Ρόδος δεν μας προβληματίζει, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά. Κοιτάμε και μια μικροσεισμική δράση σε ένα υποθαλάσσιο ρήγμα Β του Ξυλόκαστρου. Θα σας κρατώ ενήμερους. Επισημαίνω ότι πάντα πρέπει να ακολουθούμε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης» έγραψε σχετικά ο κ.Τσελέντης.

Σε σχόλιο του στη συνέχεια της ανάρτησής του για την δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο τόνισε πως «ο,τιδήποτε συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή πάντα το κοιτάμε μα μεγάλη προσοχή»

"Καμπανάκι" Ευθύμη Λέκκα για το σεισμό 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο: «H περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο...» (Video)

"Καμπανάκι" σήμανε ο Ευθύμης Λέκκας για το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο καθώς όπως είπε «η περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε πως στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Ωστόσο δεν ανησυχεί καθώς το επίκεντρο του σεισμού ήταν μακριά από την πόλη της Ρόδου.

«Το πού θα επικεντρωθεί κάθε φορά ένας σεισμός, μεγάλος ή μικρός, δεν το γνωρίζουμε. Χθες εκδηλώθηκε στην άκρη του ελληνικού τόξου, νοτιοανατολικά της Ρόδου. Εκεί, λοιπόν, στην απόληξη του τόξου που κυριαρχούν οριζόντια ρήγματα είχαμε την εκδήλωση του σεισμού, ο οποίος έγινε αντιληπτός στην Ρόδο και την Κάρπαθο» είπε ο κ. Λέκκας.

«Στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγαλύτεροι σεισμοί στο παρελθόν.Το 1928 είχε εκδηλωθεί ο μεγαλύτερο σεισμός που καταγράφηκε ενόργανα στον ελληνικό χώρο, με μέγεθος της τάξης των 7,9 Ρίχτερ. Ήταν ένας σεισμός μεγάλου βάθους απ’ ότι διερευνήθηκε. Η περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο σεισμό, αλλά και πιο μεγάλο να δώσει, είμαστε γύρω στα 100 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Είναι μακριά», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ φαίνεται να ήταν ο κύριος και μετά την εκδήλωση του φαινομένου λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/1) ανοιχτά της Ρόδου αναφέρθηκαν οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Γεράσιμος Χουλιάρας με αναρτήσεις τους στα social media.

«Ουδέν Πρόβλημα», σχολιάζει ο Άκης Τσελέντης, τονίζοντας ότι «ήταν ένας τυπικός σεισμός του Ελληνικού τόξου σε ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης μακριά από τις ακτές και σε σημαντικό βάθος».

«Ανακοίνωση σεισμού της 25/01/2023: Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:37 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 498 χλμ. ΑΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. ΝΑ της Λίνδου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κρήτη.

Ουδέν Πρόβλημα. Ήταν ένας τυπικός σεισμός του Ελληνικού τόξου σε ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης μακριά από τις ακτές και σε σημαντικό βάθος. Η διεισδυτικότητα του ρήγματος είναι προς την Τουρκία και αν προκληθούν ζημιές αυτές θα επηρεάσουν περισσότερο αυτή την χώρα και όχι την Ελλάδα.

(**) Το ΕΘΝΙΚΟ μας ΚΕΝΤΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ που έχουμε στο Γεωδυναμικό σταμάτησε τον ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. Οι ανιχνευτές μας (παλιρροιογράφο) δεν εντόπισαν αύξηση της στάθμης στις ακτές.

(**)Επειδή δέχομαι άπειρα τηλ από τα ΜΜΕ ενημερώνω ότι δεν υπάρχει λόγος να βγω. Ας εμφανιστούν οι κινδυνολόγοι….», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η απομάκρυνση από την παράκτια ζώνη θα είναι μια καλή κίνηση», έγραψε από την πλευρά τους ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Ισχυρός σεισμός στη Ρόδο. Mέγεθος 5,9, επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο 60 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου. Έντονα αισθητός στο νησί. Η απομάκρυνση από την παράκτια ζώνη θα είναι μια καλή κίνηση», σημείωσε.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας έκανε την εξής ανάρτηση για τον σεισμό: «Ανακοίνωση σεισμού Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:37 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 498 χλμ. ΑΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. ΝΑ της Λίνδου».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share