Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καιρός: Συναγερμός για έντονα φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα με βροχές, χιόνι, κεραυνούς και χαλάζι - Πώς θα επηρεαστεί η Αττική

Πώς θα πληγεί η χώρα από την κακοκαιρία;

25 Ιανουαρίου 2023 23:51
Καιρός: Συναγερμός για έντονα φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα με βροχές, χιόνι, κεραυνούς και χαλάζι - Πώς θα επηρεαστεί η Αττική
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καιρός φαίνεται πως μας επιφυλάσσει έντονα φαινόμενα, ειδικά από αύριο (26/1), με τον κίνδυνο να ελλοχεύει για αρκετές περιοχές από βροχές, χιόνι, χαλάζι και κεραυνούς.

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει ήδη έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε έκτακτη ενημέρωσή της κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ μήνυμα 112 έχει σταλεί σε αρκετές περιοχές (Επτάνησα, Λάρισα κ.α) της χώρας.

Τι θα ισχύσει στην Αττική

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα μας, αναμένεται να ενισχυθεί προκαλώντας έντονη κακοκαιρία την Πέμπτη 26/01.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες τοπικά θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλώνονται τοπικές βροχοπτώσεις. Τα ισχυρά φαινόμενα προοδευτικά θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη και μέχρι αργά το απόγευμα στη Θράκη.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη κατανομή του υετού (βροχές/χιόνια) κατά το τρίωρο 17:00-20:00 της Πέμπτης.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Βορειοδυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 600 μέτρα και πάνω από τα 300-400 μέτρα στη Δυτική Μακεδονία). Χιονοπτώσεις αναμένονται σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα συνεχιστούν και μετά την αλλαγή της ημέρας. Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού μέχρι το πρωί της Παρασκευής 27/1.

Κακοκαιρία: Ξεκίνησαν τα χιόνια στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας (video)

Από τα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις από το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το τελευταίο 24ωρο τη χώρα μας.

Ο καιρός «κατεβαίνει» από το Βελούχι προς την Οίτη ασπρίζοντας τους ορεινούς όγκους και κάτω από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο.

Το βίντεο είναι από το χωριό Στάγια (Πλάτανος) Σπερχειάδας σε υψόμετρο 950 μέτρων στις βόρειες πλαγιές της Οξυάς, όπως αναφέρει το lamiareport.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς δεν υπάρχει κανέναν πρόβλημα στο κεντρικό οδικό δίκτυο και όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share