Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός στην Ρόδο: Τρόμος στο νησί για το μετά - Τι υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι για τα 5,9 ρίχτερ;

Τι να προσέχουν οι κάτοικοι;

25 Ιανουαρίου 2023 17:38
Σεισμός στην Ρόδο: Τρόμος στο νησί για το μετά - Τι υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι για τα 5,9 ρίχτερ;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/1) στις 14:37 στη Ρόδο. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός, σημειώθηκε 58 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου με εστιακό βάθος 22χλμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και σε περιοχές της Κρήτης. Νωρίτερα ην πρώτη εκτίμηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέφερε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακάς Ρίχτερ.

Σεισμός στην Ρόδο: Τρόμος στο νησί για το μετά - Τι υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι για τα 5,9 ρίχτερ;

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός έχει μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακς Ρίχτερ.

Σεισμός στην Ρόδο: Τρόμος στο νησί για το μετά - Τι υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι για τα 5,9 ρίχτερ;

Σεισμός στη Ρόδο: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/1) ανοιχτά της Ρόδου αναφέρθηκαν οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Γεράσιμος Χουλιάρας με αναρτήσεις τους στα social media.

«Ουδέν Πρόβλημα», σχολιάζει ο Άκης Τσελέντης, τονίζοντας ότι «ήταν ένας τυπικός σεισμός του Ελληνικού τόξου σε ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης μακριά από τις ακτές και σε σημαντικό βάθος».

«Ανακοίνωση σεισμού της 25/01/2023: Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:37 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 498 χλμ. ΑΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. ΝΑ της Λίνδου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κρήτη.

Ουδέν Πρόβλημα. Ήταν ένας τυπικός σεισμός του Ελληνικού τόξου σε ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης μακριά από τις ακτές και σε σημαντικό βάθος. Η διεισδυτικότητα του ρήγματος είναι προς την Τουρκία και αν προκληθούν ζημιές αυτές θα επηρεάσουν περισσότερο αυτή την χώρα και όχι την Ελλάδα.

(**) Το ΕΘΝΙΚΟ μας ΚΕΝΤΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ που έχουμε στο Γεωδυναμικό σταμάτησε τον ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. Οι ανιχνευτές μας (παλιρροιογράφο) δεν εντόπισαν αύξηση της στάθμης στις ακτές.

(**)Επειδή δέχομαι άπειρα τηλ από τα ΜΜΕ ενημερώνω ότι δεν υπάρχει λόγος να βγω. Ας εμφανιστούν οι κινδυνολόγοι….», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η απομάκρυνση από την παράκτια ζώνη θα είναι μια καλή κίνηση», έγραψε από την πλευρά τους ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Ισχυρός σεισμός στη Ρόδο. Mέγεθος 5,9, επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο 60 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου. Έντονα αισθητός στο νησί. Η απομάκρυνση από την παράκτια ζώνη θα είναι μια καλή κίνηση», σημείωσε.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας έκανε την εξής ανάρτηση για τον σεισμό: «Ανακοίνωση σεισμού Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:37 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 498 χλμ. ΑΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. ΝΑ της Λίνδου».

ΣΕΙΣΜΟΣ: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  • Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  • Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

  • Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  • Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  • Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share