Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο - Στα 10 χλμ το εστιακό βάθος

Που ήταν το επίκεντρο της δόνησης

25 Ιανουαρίου 2023 14:54
Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο - Στα 10 χλμ το εστιακό βάθος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.37 σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ρόδου, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 63 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Παράλληλα, συναγερμό σήμανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάθως προειδοποίησε τόσο για τσουνάμι στο Αιγαίο όσο και για σεισμό 7 Ρίχτερ!

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα rodiaki.gr, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί ζημιές.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην «Καθημερινή» τόνισε ότι «είμαστε ακόμα στην επανεκτίμηση του τελικού μεγέθους, το οποίο πλησιάζει τα 6 Ρίχτερ. Ήταν ένα σεισμός πολύ επιφανειακός, σε υποθαλάσσιο χώρο, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρόδου. Είναι ένας σεισμός πάνω στο ελληνικό τόξο». Τόνισε ότι «βρισκόμαστε αναμφίβολα σε περίοδο έξαρσης των σεισμών στη χώρα μας».

"Καμπανάκι" σεισμολόγων! Aυτές είναι οι τέσσερις περιοχές που "κινδυνεύουν" - Τι σχέση έχουν μεταξύ τους

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ για την αξιολόγηση της σεισμικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής έχουν τεθεί τέσσερις περιοχές και συγκεκριμένα η Λέσβος, η Κρήτη, η Εύβοια και η Θήβα, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί σεισμικές δονήσεις με κυριότερες αυτές στη Λέσβο την τελευταία εβδομάδα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, το φαινόμενο σε Εύβοια και Θήβα είναι σε αποδρομή, ωστόσο στη Λέσβο το πλαίσιο είναι πιο πολύπλοκο τόσο σε τεκτονικό όσο και σε σεισμικό επίπεδο.

«Στη Λέσβο υπάρχει μετασεισμική ακολουθία που είναι εντοπισμένη σε συγκεκριμένη περιοχή. Δεν διαφαίνεται πάντως σε καμία περίπτωση η σεισμική δραστηριότητα να μεταφέρεται σε άλλα ρήγματα, παρακείμενα τα οποία έχουν δράσει στο παρελθόν και συνδέονται με μεγάλους σεισμούς», σημειώνειο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα και με το ομόφωνο πόρισμα της Επιτροπής που συνεκλήθη, την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου έπειτα από συνεννόηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη δεν ανησυχεί τα μέλη της Επιτροπής καθώς η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα είναι εξαιρετικά μικρή. Όσον αφορά την Εύβοια και τη Θήβα, όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, το φαινόμενο είναι σε αποδρομή και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο καταγράφονται συνεχώς και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται σε διάσπαρτες περιοχές στον ελλαδικό χώρο τις τελευταίες ημέρες αποτελούν απλώς χρονική σύμπτωση. Αυτή είναι μοναδική σχέση που έχουν μεταξύ τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share