Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

«Τσεκουράτα» πρόστιμα σε ΙΧ - Μαχαίρι σε κάτι που κάνει το 99% των οδηγών στην Ελλάδα

Πέρασες κόκκινο; Πλήρωνε!

24 Ιανουαρίου 2023 12:23
«Τσεκουράτα» πρόστιμα σε ΙΧ - Μαχαίρι σε κάτι που κάνει το 99% των οδηγών στην Ελλάδα
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξέρεις τι απαγορεύεται. Αλλά ξέρεις τι πρόστιμο έχει η κάθε παρανομία; Μήπως αν μάθαινες ότι το πρόστιμο είναι όσο ένα μηνιάτικο να το... ξανασκεφτόσουν;

Δείτε επίσης: «Βροχή» στους ελληνικούς δρόμους τα πρόστιμα - Σαρωτικές αλλαγές!

Τα «700άρια» του ΚΟΚ!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι οδηγοί γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνουν στους δρόμους. Αυτό όμως που είμαστε σίγουροι πως δεν γνωρίζουν όλοι είναι το ύψος του προστίμου για τις παραβάσεις.

Για αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε τις 9 παραβάσεις που φέρνουν πρόστιμο 700 ευρώ ή και παραπάνω.

1) Παραβίαση σήματος STOP & υποχρεωτικής προτεραιότητας

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΟΚ, η παραβίαση των σημάτων P1 & P2 (ανάποδο τρίγωνο που δείχνει υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας και σήμα STOP), θα επιφέρει πρόστιμο ύψους 700 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 20 μέρες.

2) Πέρασες κόκκινο; Πλήρωνε!

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΚΟΚ απαγορεύεται η παραβίαση οποιουδήποτε ερυθρού σηματοδότη (από το απλό κόκκινο, μέχρι διπλό παλλόμενο κόκκινο σε διαβάσεις τρένων, κινητές γέφυρες ή αποβάθρες οχηματαγωγών), τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του οδηγού για 60 μέρες. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και για τους οδηγούς που σταματούν μετά το φανάρι, πατώντας την διάβαση πεζών.

3) Παράνομη προσπέραση!

Όλοι ξέρουμε που, πότε και υπό ποιες συνθήκες μπορούμε να προσπεράσουμε. Σε περίπτωση που κάποιος το κάνει με τον λάθος τρόπο, φλερτάρει με καμπάνα έως 700 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ΚΟΚ, πρόστιμο 700 ευρώ μπορεί να δεχτεί οδηγός που: α) ξεκινά προσπέραση ενώ κάποιος άλλος οδηγός δείχνει την πρόθεσή του να προσπεράσει, είτε προπορεύεται είτε ακολουθεί (το γνωστό διπλοπροσπέρασμα), β) προσπερνά αμέσως πριν ή πάνω σε σιδηροδρομική διάβαση χωρίς σηματοδότες, γ) προσπερνά πριν ή πάνω σε διάβαση πεζών, δ) προσπερνά μέσα σε σήραγγα με μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ε) προσπερνά σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης πριν από στροφή χωρίς ορατότητα ή σε κυρτή αλλαγή κλίσης οδοστρώματος.

4) Φορτηγά με πειραγμένο ταχογράφο

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του ΚΟΚ, όποιος θέτει σε κυκλοφορία και όποιος οδηγεί όχημα που ενώ κανονικά είναι υποχρεωμένο να εφοδιάζεται με ταχογράφο και κόφτη ταχύτητας, χωρίς αυτά (ή με «πειραγμένο» ταχογράφο ή κόφτη), τότε τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

5) Επικίνδυνοι ελιγμοί

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΟΚ, για να εκτελέσει κάποιον ελιγμό, ο οδηγός οφείλει να ελέγξει ότι μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο και στην συνέχεια να χρησιμοποιήσει το φλας, καθ`όλη την διάρκεια του. Εάν δεν το κάνει σωστά, τότε τιμωρείται με πρόστιμο 80 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που οι ελιγμοί του είναι συνεχείς ή διακεκομμένοι, εγκυμονώντας κίνδυνο για τους λοιπούς χρήστες του δρόμου, τότε το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και χάνει επιτόπου το δίπλωμά του για 30 μέρες!

«Τσεκουράτα» πρόστιμα σε ΙΧ - Μαχαίρι σε κάτι που κάνει το 99% των οδηγών στην Ελλάδα
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ / EUROKINISSI

6) Προσοχή στις γραμμές των τρένων

Σύμφωνα με το άρθρο 26 του ΚΟΚ, οι οδηγοί πρέπει να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή όταν πλησιάζουν ή διασχίζουν σιδηροδρομικές διαβάσεις. Σε περίπτωση μάλιστα που περάσει από διάβαση τρένου με α) STOP, β) κόκκινο φανάρι, γ)μπάρες με ειδικό σήμα, χωρίς να σταματήσει και να ελέγξει, ή ακόμα χειρότερα μπει στη διάβαση με κατεβασμένες τις μπάρες, τότε τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 60 μέρες.

7) Αναστροφή ή όπισθεν σε αυτοκινητόδρομο

Σύμφωνα με το άρθρο το 29 του ΚΟΚ, οδηγός που κάνει αναστροφή, όπισθεν ή πατάει διπλή διαχωριστική γραμμή, σε αυτοκινητόδρομο, οδό ταχείας κυκλοφορίας ή σήραγγα, τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο.

8) Τυφλώνεις τους άλλους οδηγούς; Καμπάνα!

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του ΚΟΚ, ο οδηγός που συνεχίζει να κάνει χρήση των φώτων πορείας όταν έρχεται άλλο αμάξι απέναντι, ή όταν πλησιάζει πίσω από προπορευόμενο όχημα, χωρίς να αλλάζει σε μεσαία σκάλα, θαμπώνοντας τους άλλους οδηγούς, μπορεί να τιμωρείται με χρηματική ποινή 200 έως 700 ευρώ και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.

9) Μεθυσμένος; Από 200 έως 2.000 ευρώ & φυλακή!

Κλείνοντας, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΟΚ, «Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών», ο οδηγός που θα βρεθεί να οδηγεί υπό την επήρεια μέθης, και ανάλογα το επίπεδο αλκοόλ που θα μετρηθεί στο αίμα του, μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο από 200 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που το αλκοόλ στο αίμα είναι στο πάνω από το ανώτερο όριο (1,1 g/l) έως 1.200 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για 180 ημέρες, φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών και ακινητοποίηση του οχήματος. Αν ο οδηγός ξαναβρεθεί εντός 2 ετών να οδηγεί με πάνω από 1,1g/l, τότε το πρόστιμο φτάνει τις 2.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και αφαίρεση του διπλώματος για 5 χρόνια!

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share