Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Συναγερμός Ματίνας Παγώνη και Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για τη μετάλλαξη «Όρθρος»! Πού "χτυπά" - Η διαφορά μεταξύ της παραλλαγής «Κράκεν» (Video)

Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν στη χώρα

20 Ιανουαρίου 2023 11:39
Κορωνοϊός: Συναγερμός Ματίνας Παγώνη και Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για τη μετάλλαξη «Όρθρος»! Πού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

"Καμπανάκι" έκρουσε τόσο η Ματίνα Παγώνη όσο και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τη μετάλλαξη «Όρθρος»! Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη χώρα μας, καθώς και για την προστασία των εμβολίων και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας με αφορμή την έξαρση της γρίπης και τη συνύπαρξη με τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, "καμπανάκι" κρούουν οι λοιμοξοιολόγοι για τη νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη Κράκεν με την Μίνα Γκάγκα να τονίζει πως «θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» και ο Στέλιος Λουκίδης προειδοποιεί πως «διαφεύγει της φυσικής ανοσίας»!

Βασιλακόπουλος: Η διαφορά μεταξύ της παραλλαγής «Κράκεν» και «Όρθρου» -Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν στη χώρα

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ σχετικά με τα 93 θετικά δείγματα ασθενών στην Ελλάδα που εντοπίστηκαν με τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού «Όρθρος» και εξήγησε ότι πρόκειται για μια υποπαραλλαγή του «Κενταύρου».

«Δεν φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων -ο "Όρθρος" σαρώνει τη Βρετανία- να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μια μετάλλαξη που είχε η "Δέλτα", κι αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, είπε ότι «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή», καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο.

«Δεν φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων -ο "Όρθρος" σαρώνει τη Βρετανία- να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνησιμότητα, παρότι έχει μια μετάλλαξη που είχε η "Δέλτα". Αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο πνευμονολόγος.

«Με την "Κράκεν" μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον "Όρθρο" δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες (19/1) για τον κορωνοϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορωνοϊό, εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές. Σιγά-σιγά ανεβαίνουμε, την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν κοντά στις 200, έχουμε πάρει την ανηφόρα».

Η σημαντικότητα του εμβολίου έναντι των νέων υποπαραλλαγών

Μιλώντας για τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις), σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε».

Όπως είπε, τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τα υποστελέχη του κορωνοϊού σε πολύ μεγάλο ποσοστό, παρέχοντας 80% μείωση του κινδύνου να πάει στο νοσοκομείο κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Για το αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από το εμβόλιο

Αναφορικά με την πληροφορία ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς άνω των 65 ετών, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε αρνητικά.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως «δεν υπάρχει αυτός ο αυξημένος κίνδυνος» ισχαιμικού επεισοδίου, διευκρινίζοντας ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο για την ηλικία.

«Δεν είναι λοιπόν κάτι που ούτε έχει αποδειχτεί, ούτε θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους λένε ότι δεν φαίνεται να είναι πραγματικός ο κίνδυνος και συνεχίζουν να συστήνουν το εμβόλιο, κι αυτό πρέπει απλώς να μας καθησυχάζει ότι τα συστήματα επιτήρησης λειτουργούν άψογα», σημείωσε για το θέμα του επικαιροποιημένου εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Δείτε τι είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος:

Παγώνη: Πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη «Όρθρος» - Πού «χτυπά»

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, το αδιαχώρητο επικράτησε σε εφημερίες του Σισμανόγλειου, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. «Υπήρχαν πολλά περιστατικά, που ενώ είχε τελειώσει η εφημερία, είχαν μείνει στα επείγοντα.

Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει, υπήρχε πάντα, υπάρχει, και εάν δεν λυθεί με τους τρόπους με τους οποίους εισηγηθήκαμε και γνωρίζοντας πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ» είπε η Ματίνα Παγώνη.

Παγώνη για εφημερίες

Η κυρία Παγώνη τόνισε πως είναι σημαντικό για κάθε υπουργείο και κάθε υπουργό «να κάνει σωστή κατανομή εφημέρευσης του πακέτου των νοσοκομείων που εφημερεύουν. Έχει σημασία πόσα και ποια νοσοκομεία εφημερεύουν την ημέρα.

Το θέμα είναι τεχνικό, πρέπει να μπουν συγκεκριμένες ομάδες τις ημέρες που εφημερεύουν, να νοικοκυρευτούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να ενισχυθούν τα τμήματα στις κλινικές» συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.

Παγώνη για ιώσεις και κορωνοϊό

Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος CH.1.1 του κορωνοϊού, γνωστό ως «Όρθρος», βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δυόμισι μήνες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Συνολικά 93 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον τις τελευταίες δέκα εβδομάδες, αναφέρει ο Οργανισμός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τη γεωγραφική κατανομή τους. Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως είναι πολύ μεταδοτική μετάλλαξη και βάσει στοιχείων αφορά το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Σημειώνεται πως η μετάλλαξη «Όρθρος» ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου αποτελεί το 23,1% των κρουσμάτων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share