Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τέλος το τσιγάρο... ξανά: Τι αλλάζει με τον αντικαπνιστικό νόμο

Έρχονται νέες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση

16 Ιανουαρίου 2023 15:31
Τέλος το τσιγάρο... ξανά: Τι αλλάζει με τον αντικαπνιστικό νόμο
Πηγή φωτογραφίας: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά την πανδημία, παρατηρήθηκε -πολύ καιρό πριν το σάλο με το τσιγάρο του Μπισμπίκη- ότι ιδιαίτερα σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ότι οι θαμώνες καπνίζουν τελικά κανονικά, ενώ και στην εστίαση άρχισε να επιτρέπεται ξανά το κάπνισμα σε χώρους ανοιχτούς μεν, κλεισμένους με πλεξιγκλάς δε.

Έτσι, νέες πληροφορίες θέλουν, αφού τα πράγματα χαλάρωσαν για λίγο καιρό, το υπουργείο Υγείας να επανέρχεται στο θέμα και να κάνει κάποιες αλλαγές στον αντικαπνιστικό για να μην υπάρχει κανένα «παραθυράκι».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο νόμος θα επικαιροποιηθεί για την απαγόρευση και συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει:

  • την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους
  • τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν

Τσιγάρο σε κλειστούς χώρους
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Έτσι, πρακτικά, στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα και συσκευές θέρμανσης καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα, όμως η στόχευση υπάρχει κυρίως για τους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Τι γίνεται δηλαδή με τους εξωτερικούς χώρους που έχουν πλεξιγκλάς κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το κάπνισμα επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων μόνον όταν είναι περιμετρικά ανοιχτοί σε δυο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι. Κάτι που όλοι έχουν παρατηρήσει ότι ξανά δεν τηρείται.

Όπως σχολίασε την Καθημερινή η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Επεξεργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία μια σειρά από διατάξεις οι οποίες θα κλείσουν κενά που έχουμε εντοπίσει στο θεσμικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, τα κενά έχουν να κάνουν κυρίως με τον προσδιορισμό των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και κυρίως ποιοι θεωρούνται υπαίθριοι χώροι των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια), ειδικά όταν «κλείνονται» με σκέπαστρα, πλεξιγκλάς και άλλα προστατευτικά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share