Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στη Μητρόπολη η σορός! Ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα - Ουρές από τα ξημερώματα - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας - Τι ισχύει & για ποιους δρόμους

Το πρόγραμμα της κηδείας

16 Ιανουαρίου 2023 07:38
Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στη Μητρόπολη η σορός! Ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα - Ουρές από τα ξημερώματα - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας - Τι ισχύει & για ποιους δρόμους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον ναό της Μητρόπολης Αθηνών βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 16 Ιανουαρίου, η σορός, με το φέρετρο να είναι καλυμμένο με την ελληνικό σημαία- του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς στις 6πμ άρχισε το λαϊκό προσκύνημα που είναι προγραμματισμένο να κρατήσει ως και τις 10:30.

Από νωρίς στον χώρο καταφθάνουν πολίτες είτε από την Αττική είτε από την περιφέρεια ώστε να αποτίσουν το ύστατο χαίρε στον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ. Παράλληλα, προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία των drones σήμερα Δευτέρα 16/1 στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής και για συγκεκριμένες ώρες, λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, προβλέπει ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε.

Η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι, στις 12μ. είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Εξάλλου, κατόπιν της επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της, με την κυβέρνηση να εκπροσωπούν ο αντιπρόεδρό της, Παναγιώτης Πικραμμένος, και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το τελετουργικό

Η τελετή αποχαιρετισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13:00 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 14:00 διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, και σε τμήμα των οδών Αιόλου και Ερμού. Επιπλέον, εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις drones από τις 04:00 έως τις 17.00 στον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και στην περιοχή της Δεκέλειας.

Παράλληλα, drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι. Εξάλλου, οι αστυνομικές δυνάμεις που θα βρίσκονται έξω από το κτήμα Τατοΐου θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ονομαστική πρόσκληση.

Αναλυτικά, σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00’ έως 14:00’ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 22:00’ έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14:00’, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις ανωτέρω οδούς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις όλων των αστυνομικών των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα μέτρα που θα ληφθούν.

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες που επιθυμούν, θα μπορούν να προσέρχονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως Βασιλιά, από την 06:00’ ώρα έως την 11:00’ ώρα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share