Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συναγερμός από το ECDC για μετάλλαξη «Κράκεν»: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο - Τα μέτρα που προτείνει

Θα μπορούσε να κυριαρχήσει στον πληθυσμό μέσα σε δύο μήνες

13 Ιανουαρίου 2023 19:11
Συναγερμός από το ECDC για μετάλλαξη «Κράκεν»: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο - Τα μέτρα που προτείνει
ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ECDC στη νέα έκθεση του για την πορεία του κορωνοϊού αναφέρει ότι η μετάλλαξη «Κράκεν» έχει χαμηλό επίπεδο κινδύνου για γενικό πληθυσμό, όμως είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι και τα μη εμβολιασμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Δείτε επίσης: Σοκάρει ο Παυλάκης για τη μετάλλαξη «Κράκεν»: «Αγοράσαμε ακόμη 2 χρόνια κορωνοϊό - Όλοι κινδυνεύουν»

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά κενά γνώσης σχετικά με την XBB.1.5 και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Μπορεί να γίνει κυρίαρχη

Η μαθηματική μοντελοποίηση από το ECDC δείχνει ότι η XBB1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ μετά από έναν έως δύο μήνες, με δεδομένο τα χαμηλά ποσοστά που αναφέρθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ και τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξής της. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης της XBB.1.5 είναι διαφορετική από εκείνη των υποκατηγοριών της Όμικρον που κυκλοφορούσαν.

«Η υποκατηγορία XBB1.5 είναι επί του παρόντος παρούσα μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ/ΕΟΧ, αλλά μπορεί να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες», ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, ‘Αντρεα Αμμόν σημειώνοντας ότι «υπό το πρίσμα αυτό, το ECDC συνιστά τη διενέργεια κατάλληλων τεστ και αλληλουχίας, την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων».

Συναγερμός από το ECDC για μετάλλαξη «Κράκεν»: Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο - Τα μέτρα που προτείνει
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων και η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου» συμπλήρωσε η κ. Αμμόν.

Η XBB.1.5 είναι μια υποκατηγορία της XBB, η οποία εξελίχθηκε από δύο προηγούμενες κατηγορίες της Όμικρον, με μια πρόσθετη αλλαγή ακίδας. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022 και αυξάνεται αναλογικά στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ αναφέρει το ECDC.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share