Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Απόφαση έκπληξη - Ανατροπή στα ΑΤΜ με τα χαρτονομίσματα που κανείς δεν φαντάζεται

Το νέο έξυπνο σύστημα

13 Ιανουαρίου 2023 11:12
Απόφαση έκπληξη - Ανατροπή στα ΑΤΜ με τα χαρτονομίσματα που κανείς δεν φαντάζεται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι νέες αλλαγές που έχουν γίνει στα ΑΤΜ με οθόνες αφής, νέες επιλογές κτλπ, έχουν γίνει αντιληπτές από τους πολίτες. Ωστόσο μια μυστική αλλαγή έγινε αντιληπτή πρώτα από τους απατεώνες.

Ενισχύθηκαν λοιπόν με το σύστημα Intelligent Banknote Neutralisation System. Πρόκειται για το λεγόμενο «έξυπνο σύστημα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων», με το οποίο προστατεύονται τα ΑΤΜ. Καθώς λοιπόν το τελευταίο διάστημα, πολλά από αυτά είχαν γίνει στόχος απατεώνων, ενισχύθηκε πιο “μελετημένα”, το «σύστημα» βαψίματος χαρτονομισμάτων.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό, «ενεργοποίησης» του εν λόγω συστήματος προστασίας συνέβη σε ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται εγκατεστημένο στο ΚΕΠ του δήμου Ραφήνας -Πικερμίου Εκεί, επίδοξοι ληστές έφυγαν με βαμμένα και… άχρηστα χαρτονομίσματα, καθώς ανατίναξαν “έξυπνο” ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς που ενεργοποίησε σύστημα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων.

Δείτε επίσης: Προσοχή! Απάτη στα ATM με τη μέθοδο… «φουρκέτα»- Πώς να προστατευτείτε

ΑΤΜ: Το νέο σύστημα που ξεγελάει τους απατεώνες

Η λεία τους ήταν μόνο… πράσινα, μοβ, κόκκινα 50ευρα και 20ευρα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, πλέον, η παραβίαση ενός ΑΤΜ με οποιοδήποτε τρόπο, θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό και τα χαρτονομίσματα βάφονται, γίνονται άχρηστα και δεν «περνάνε» πουθενά. Το μελάνι που χρησιμοποιείται δεν καθαρίζεται. Με αυτό το «έξυπνο σύστημα» η τράπεζα εξουδετερώνει την αξία της λείας και άρα, το κίνητρο για την κλοπή.

Το ΑΤΜ στο ΚΕΠ του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου ήταν εξοπλισμένο με το συγκεκριμένο σύστημα. Σταδιακά, με την ανανέωση των ΑΤΜ πανελλαδικώς, το Intelligent Banknote Neutralisation System, τοποθετείται και σε ΑΤΜ άλλων περιοχών.

Ανατροπή στα ΑΤΜ της χώρας

ALERT! Η νέα απάτη στα ΑΤΜ - Κλέβουν pin και χρήματα μέσα σε δευτερόλεπτα

Πόσο ασφαλείς αισθάνεστε όταν βγάζετε χρήματα από την τράπεζά σας; Κάμερα ασφαλείας σε τράπεζα της Αγγλίας κατέγραψε κλοπές.

Και μάλιστα τα κόλπα που χρησιμοποιούν συμμορίες κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη για να κλέψουν χρήματα από ανθρώπους που κάνουν ανάληψη από ATM. Στην Αγγλία οι πελάτες ΑΤΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απατών.

Σε λίγα λεφτά χάνουν όχι μόνο τα μετρητά που βγάζουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, τους αδειάζουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μάλιστα η Barclays δημοσιοποίησε βίντεο που δημιούργησε με βάση υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Στόχος είναι να προετοιμάσει τους πελάτες της για το τι μπορεί να τους συμβεί ενώ κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ. Ενώ ο πελάτης της τράπεζας περιμένει να βγάλει χρήματα από το ΑΤΜ, μία άγνωστη γυναίκα κάθεται ακριβώς πίσω του. Παρακολουθεί την ώρα που αυτός γράφει το pin του.

Τότε η γυναίκα αυτή δημιουργεί αντιπερισπασμό, πετώντας κάτω κάποια χρήματα. Ο πελάτης γυρνά να την βοηθήσει όμως άλλος άνδρας που στέκεται δίπλα από το ΑΤΜ παίρνει την πιστωτική του κάρτα και βάζει στην θέση της μία ψεύτικη. Όταν το θύμα γυρνά παίρνει την ψεύτικη κάρτα και φεύγει, αφήνοντας την δική του στα χέρια του δράστη.

Τελικά η γυναίκα, αφού έχει παρατηρήσει το pin του πελάτη, έχει μαζί με τον συνεργό της και την κάρτα, μπορώντας πια να σηκώνει όσα λεφτά θέλει. Οι απάτες μπροστά από ΑΤΜ στη Μεγάλη Βρετανία έχουν σημειώσει άνοδο 50% των τελευταίο χρόνο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share