Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στη Λέσβο: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι! «Κάθε χρόνο γίνεται 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος...» - "Καμπανάκι" Παπαδόπουλου και Λέκκα (Video)

«Κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη»

11 Ιανουαρίου 2023 10:25
Σεισμός στη Λέσβο: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι! «Κάθε χρόνο γίνεται 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος...» -
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προβληματισμό προκαλούν τα 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το πρωί της Τρίτης το νησί της Λέσβου. Το σεισμικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με τους σεισμολόγους να συνιστούν ψυχραιμία, χωρίς να μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει ισχυρό σεισμό περίπου 150 χρόνια.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνεται σεισμός 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τους τελευταίους σεισμούς που σημειώθηκαν σε Λέσβο και Κρήτη. Ειδικότερα, ο σεισμολόγος μίλησε στην εκπομπή του «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τόνισε σχετικά με την σεισμική ακολουθία που σημειώθηκε στη Λέσβο, ότι «υπάρχει μία γενική επιφύλαξη, στους κύκλους των σεισμολόγων, η οποία προκύπτει από πολλούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι μέχρι τώρα ενώ έχουν γίνει τρεις ισχυροί σεισμοί 4,9 , 4,8 και 4,7 Ρίχτερ αντίστοιχα, η όλη εικόνα δεν δίνει αναμφισβήτητα μία ομαλά εξελισσόμενη φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία»

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε κατοικημένες περιοχές, άρα είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι οι κάτοικοι, σε σχέση με έναν σεισμό σε θαλάσσια περιοχή, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη», συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Ο τρίτος λόγος είναι ότι η περιοχή, όπως έχουμε ξαναπεί, έχει ιστορικό με μεγάλους σεισμούς όπως αυτός του 1867, παρόλο που το συγκεκριμένο ρήγμα, δεν είναι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο σχίζει το νησί κυριολεκτικά στη μέση. Είναι ένα παρακείμενο ρήγμα με μικρότερες διαστάσεις».

Ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο σεισμό, άφησε ο Παπαδόπουλος

Σε ερώτηση για το αν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή της Λέσβου ο σεισμολόγος τόνισε ότι «είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Δεν είναι από τις περιπτώσεις που μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί ήταν ο κύριος.

Η εικόνα που παίρνουμε για την σεισμικότητα της Λέσβου είναι ελλιπής, διότι η περιοχή βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του εθνικού σεισμογραφικού δικτύου και χάνουμε πολλούς μικρούς σεισμούς και δεν τους καταγράφουμε και δεν τους λαμβάνουμε υπόψιν στους υπολογισμούς. Χρειάζεται να τους καταγράφουμε πλέον, είναι κοινωνικό το ζήτημα».

«Προτείνω την άμεση μεταφορά και τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων, που θα έχουν την δυνατότητα άμεσης μετάδοσης των καταγραφών στα σεισμογραφικά κέντρα έτσι ώστε να καλυτερεύσουμε δραστικά την ακρίβεια και την λεπτομέρειες των δονήσεων που γίνονται στην περιοχή», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το αν θα κάνει ένα μεγάλο σεισμό 6 Ρίχτερ στον ελλαδικό χώρο ο σεισμολόγος τόνισε: «Η στατιστική των σεισμών είναι γνωστή. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνεται σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Το 2021 είχαμε 4 τέτοιους σεισμούς. Δύο στον Τύρναβο, έναν στο Αρκαλοχώρι και έναν στον θαλάσσιο χώρο της Ζάκρου, Μέσα στο 2022 δεν είχαμε ούτε έναν. Η στατιστική είναι αμείλικτη».

Λέκκας για έντονη σεισμική δραστηριότητα: «Δεν στοιχειοθετείται έξαρση» - Τι είπε για τη Λέσβο

Ανησυχία επικρατεί μετά τον σεισμό των 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ στην Λέσβο σε πολίτες και σεισμολόγους και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης κρίσεων, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα.

«Χθες είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 4,8 βαθμών, ουσιαστικά ήταν ένας σεισμός που εκδηλώθηκε στην ίδια σεισμογόνο περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ το Σάββατο το πρωί. Έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία που είναι σε αποδρομή δηλαδή μειώνεται σταδιακά και εκτονώνονται οι τεκτονικές δυνάμεις που συσσωρεύονται στο υπέδαφος», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Λέκκας: Κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη

«Βεβαίως κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι το 1867 είχαμε έναν πολύνεκρο σεισμό στην ίδια περιοχή. αυτή η επιφύλαξη δημιουργεί και επιχειρησιακές δράσεις στην Λέσβο. Είναι 150 χρόνια πριν και είναι μία φυσιολογική περίοδος επανάληψης γιατί τα ρήγματα δεν συγκεντρώνουν δυνάμεις κάθε 20-40 χρόνια. Ο χρόνος επαναπλήρωσης των ρηγμάτων είναι της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Για τα ρήγματα και για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού τόνισε πως, «Το ρήμα της Αταλάντης έχει 120 χρόνια που έχει ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί μετά περίπου 700 χρόνια. Το ρήγμα του 1867 υπολογίζεται στα 6,5 Ρίχτερ ωστόσο δεν υπήρχαν σεισμογράφοι, και δεν είμαστε σίγουροι για το εάν προέρχεται από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο που έχουμε αυτούς τους σεισμούς.

Το επίκεντρο για τότε προσδιορίζεται κατ’ εκτίμηση. Ενδεχομένως να γίνει ένας τέτοιος σεισμός αλλά οφείλουμε να σχεδιάζουμε με βάση αυτό, ενδεχόμενο το οποίο είναι πολύ μικρό σε πιθανότητα».

«Το φαινόμενο της διάσπαρτης σεισμικότητας σε όλη τη χώρα, έχει επαναληφθεί χωρίς να προϊδεάζει κάποιον μεγάλο σεισμό. Δεν στοιχειοθετείται έξαρση σεισμικής δραστηριότητας, καθώς θα έπρεπε να είναι σεισμοί πάνω από 5 και 6 Ρίχτερ», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share