Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος - «Έφυγε» στα 82 του μετά από μάχη στη ΜΕΘ

Άφησε την τελευταία του πνοή μετά από αρκετές μέρες νοσηλείας

10 Ιανουαρίου 2023 22:55
Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος - «Έφυγε» στα 82 του μετά από μάχη στη ΜΕΘ
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ. Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ήδη βρίσκεται στην Αθήνα σύσσωμη η οικογένειά του και έχουν γίνει συζητήσεις για την κηδεία. Κύκλοι του πρώην βασιλιά ζήτησαν νωρίτερα να γίνει η κηδεία του με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στον γάμο του γιου του Φιλίππου στη Μητρόπολη Αθηνών. Ακολούθησε η περιπέτεια με τον κορονοϊό που επιβάρυνε την υγεία του και το περασμένο καλοκαίρι, η πώληση αυτής της έπαυλης στο Πόρτο Χέλι σε Βούλγαρο επιχειρηματία, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να την επισκέπτεται.

Ο έκπτωτος μονάρχης έγινε για λόγους υγείας και πάλι μόνιμος κάτοικος Αθηνών μετά από 5 και πλέον δεκαετίες, την πόλη όπου άφησε και την τελευταία του πνοή την Τρίτη (10/1).

Θάνατος τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Δεν συμβιβαζόταν με το τέλος της μοναρχίας

Για χρόνια μετά το δημοψήφισμα και την κατάργηση της μοναρχίας στη χώρα, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ δεν έδειχνε να έχει συμβιβαστεί. Οι δηλώσεις του, από το Λονδίνο για τη βασιλική περιουσία και όχι μόνο, προκαλούσαν κατά διαστήματα αντιδράσεις και τάραζαν τα λιμνάζοντα νερά στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Για 20 και πλέον χρόνια υποστήριζε πως ζούσε εξόριστος αφού όπως έλεγε η ελληνική δημοκρατία δεν του επέτρεπε να επιστέψει. Ο γιος του Νικόλαος πάντως είχε δώσει μια άλλη εκδοχή στο CNN. Το 1981 ο θάνατος της μητέρας του Φρειδερίκης και η ταφή της στο Τατόι είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα της τότε εποχής για μέρες. Σ

Στις 12 εκείνου του Φλεβάρη ο έκπτωτος μονάρχης έσκυβε για να φιλήσει το χώμα που αναπαύονταν οι πρόγονοί του. Μια μέρα όπως έλεγε τότε θα ερχόταν η στιγμή και για εκείνον.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share