Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Σεισμός: Νέο «χτύπημα» του εγκέλαδου στην Κρήτη

Το μέγεθος της δόνησης και το επίκεντρο

10 Ιανουαρίου 2023 20:34
Σεισμός: Νέο «χτύπημα» του εγκέλαδου στην Κρήτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:11 στην Κρήτη, στα ανοιχτά του Λασιθίου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Στην περιοχή συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 33 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου με εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Κρήτη

Ηχηρή «καμπάνα» Άκη Τσελέντη: Οι 3 περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης σήμανε «καμπανάκι» για το σεισμό στη Λέσβο και της σεισμικής ακολουθίας στην Κρήτη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο κατά πόσο είναι πιθανός ένας ισχυρός σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ στην χώρα μας το 2023.

Για τη γη που δεν σταματά να τρέμει στη Λέσβο ο κ. Τσελέντης τόνισε τη διαφωνία του με όσους επιστήμονες είπαν ότι 100% ο σεισμός ήταν ο κύριος. «Άκουσα κάποιους να λένε ότι έχουμε τελειώσει 100%. Στη σεισμολογία και στα ρήγματα δύο μέρες μετά από έναν σεισμό δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τέλος.

Το φαινόμενο δεν έχει λήξει. Υπάρχει πλούσια σεισμική ακολουθία. Θα έχουμε σίγουρα ισχυρούς μετασεισμούς. Οι πιθανότητες θα είναι 100% αν μαζέψουμε παραπάνω δεδομένα για κύριο σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ. Φυσικά επισήμανε ότι λόγω του πολύ άσχημου οικοδομικού ιστού οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μην έχουν τραγικά γεγονότα, σαν αυτό που συνέβη στη Σάμο.

Αναφορικά με τον σεισμό στη θαλάσσια περιοχή Νεάπολης Λασιθίου ο Άκης Τσελέντης είπε: «Είναι μια περιοχή που εδώ και 15 ημέρες έχει ενεργοποιηθεί. Δίνει γεγονότα από 2 έως 4 Ρίχτερ. Δεν προβληματίζει πολύ, είναι στον υποθαλάσσιο χώρο. Μικρή επίδραση στον αστικό ιστό.

Επειδή είναι κοντά το ρήγμα της Ιεράπετρας το κοιτάμε με κάποιο ενδιαφέρον αλλά το πιο πιθανό είναι το φαινόμενο να ολοκληρωθεί. Η απόσταση είναι μεγάλη και τα φαινόμενα μικρά. Οφείλουμε σαν επιστήμονες να το κοιτάμε».

Ειδικά για τις προβλέψεις που θέλουν να σημειώνεται φέτος στον ελλαδικό χώρο δόνηση της τάξης άνω των 6 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης είπε ότι «πέρυσι είχαμε τρεις. Το θέμα είναι να γίνει στη θάλασσα και η Ελλάδα καταλαμβάνεται σε μεγάλο ποσοστό από θάλασσα. Η πιθανότητα να γίνει στη στεριά είναι μικρή. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν θα έχουμε σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ στην ξηρά. Αλλά οφείλουμε να το έχουμε υπόψιν».

Σχετικά με τις περιοχές που πρέπει να παρακολουθούν με ενδιαφέρον ο Ακης Τσελέντης αναφέρθηκε στο Κεντρικό Ιόνιο, στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού και στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share