Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Η ώρα της απολογίας για τον πατέρα Αντώνιο! Τι θα ισχυριστεί - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει (Video)

Γιατί ζητεί νέα προθεσμία - Το βίντεο με τον 19χρονο καταγγέλλοντα που θα επικαλεστεί ως αθωωτικό στοιχείο

9 Ιανουαρίου 2023 08:29
Κιβωτός του Κόσμου: Η ώρα της απολογίας για τον πατέρα Αντώνιο! Τι θα ισχυριστεί - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος για τις εξηγήσεις που καλείται να δώσει ο ιδρυτής της ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου στις Εισαγγελείς Ανηλίκων. Ο πάτερ Αντώνιος έχει κληθεί σήμερα Δευτέρα (9/1) το πρωί σε κατάθεση ως ύποπτο για την διάπραξη αδικημάτων μεγάλης ποινικής και ηθικής απαξίας σε βάρος ανήλικων παιδιών. Παράλληλα, σαν άλλο "Χριστό" παρομοιάζει τον εαυτό του ο πάτερ Αντώνιος, ο οποίος συναντήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον δημοσιογράφο Άλεξ Στεφανόπουλο και μετέφερε τις σκέψεις του για όσα τον κατηγορούν.

Ο πατέρας Αντώνιος καλείται να αντικρούσει τις σοβαρές καταγγελίες παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού. Καταγγελίες για σεξουαλικές πράξεις αλλά και για σωρεία κακοποιητικών και προσβλητικών συμπεριφορών (σ.σ. το κλουβί με τα παπαγαλάκια) για τις οποίες οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη που ερευνούν την υπόθεση, ζητούν τον αντίλογο του, πριν αποφανθούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Ανηλίκων ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο μετά από τη δημοσιοποίηση καταγγελιών τροφίμων στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Οι δύο Εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα φαίνεται να έχουν στην διάθεση τους πάνω από 20 καταθέσεις, στις οποίες κυρίως περιγράφονται περιστατικά βάναυσων συμπεριφορών του προσωπικού του ΜΚΟ σε βάρος παιδιών. Η πιο πρόσφατη καταγγελία αφορά τον άγριο ξυλοδαρμό με σανίδες και πέτρες σε δομή που ανήκει στην Κιβωτό του Κόσμου.

«Τη νύχτα την ανάγκη μου την έκανα σε μπουκαλάκι γιατί η πόρτα της τουαλέτας ήταν κλειστή και δεν μπορούσα να βγω έξω. Ένα βράδυ που κοιμόμουν ο Α. και ο Π. μπήκαν μέσα, έκλεισαν την πόρτα και τα παράθυρα και τότε έφαγα πάρα πολύ άγριο ξύλο, όχι απλά μπουνιές και σφαλιάρες, αλλά με κοπάναγαν με σανίδες και πέτρες που έπαιρναν στα χέρια τους και με χτυπούσαν στα χέρια μου, στο στήθος, στην πλάτη και στο πρόσωπο με μπουνιές. Πίστευα ότι αν με χτύπαγαν κι άλλο θα πέθαινα» δήλωσε 18χρονος πρώην τρόφιμος για την κακοποίηση στην Κιβωτό του Κόσμου.

Και κατέληξε: «Τους έλεγα ότι πονάω και αυτοί γέλαγαν μαζί μου. Μπήκα στο γραφείο της διευθύντριας και της ζήτησα να με πάει στο νοσοκομείο, έβαλε τα κλάματα και μου είπε να ηρεμήσω και ότι θα φτιάξουν τα πράγματα. Στο νοσοκομείο δεν με πήγε ποτέ».

Προθεσμία θα ζητήσει ο πάτερ Αντώνιος για την υπόθεση με την Κιβωτό του Κόσμου

Ο πάτερ Αντώνιος πιθανότατα δεν θα προσέλθει ο ίδιος στην Εισαγγελία Ανηλίκων, αλλά διά των συνηγόρων του προκειμένου να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας και να αιτηθεί προθεσμία για την κατάθεσή του.

Η κλήση σε ανωμοτί κατάθεση που έχει αποσταλεί στον πατέρα Αντώνιο αφορά στο κακούργημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου κατ' εξακολούθηση.

Η δικογραφία περιλαμβάνει δύο περιπτώσεις φιλοξενούμενων αγοριών. Παράλληλα, ζητούνται εξηγήσεις από τον πατέρα Αντώνιο και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες σε βάρος αδύναμων προσώπων κατά συρροή.

Ο πάτερ Αντώνιος και οι καταγγελίες για ασέλγεια ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου

Η υπό έρευνα κατηγορία της ασέλγειας αφορά τις καταγγελίες:

  • Ενός 19χρονου, σήμερα, πρώην φιλοξενούμενου σε σπίτι της Κιβωτού σε πόλη της επαρχίας και
  • ενός αγοριού 15 ετών.

Ο ενήλικος σήμερα καταγγέλων σεξουαλική βία φέρεται να βρέθηκε σε δομή της Κιβωτού στα 6 του χρόνια και έφυγε από εκεί πριν από λίγο καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις που έδωσε στις αρχές, ο ενήλικος καταγγέλων περιγράφει συγκεκριμένα περιστατικά σεξουαλικών πράξεων του πατέρα Αντώνιου με τη μορφή παρενοχλητικών χειρονομιών στο σώμα του, τα οποία κάθε μέρα έπρεπε να υφίσταται, όπως ισχυρίζεται, καθώς φοβόταν πως αν αντιδρούσε θα είχαν συνέπειες η μητέρα και ο μικρότερος αδελφός του που έμεναν σε διαμέρισμα της Κιβωτού του Κόσμου.

Ο πάτερ Αντώνιος επιμένει ότι είναι αθώος, δεν αποδέχεται και αμφισβητεί έντονα τις καταγγελίες σε βάρος του. Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή είπε πως δεν πρόδωσε όσους τον αγαπούν, υπογραμμίζοντας ότι γνωρίζει τη «σταυρική πορεία προς τον Γολγοθά» και επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει πίστη στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Κιβωτός του Κόσμου: Ποιοι άλλοι καλούνται για εξηγήσεις

Να σημειωθεί ότι εκτός του ιερέα, σε εξηγήσεις ως ύποπτοι έχουν κληθεί και επτά υπάλληλοι της Κιβωτού του Κόσμου για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενουμένων σε δομές του ΜΚΟ, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν νέα προθεσμία.

Οι υπάλληλοι που έχουν λάβει κλήσεις σε ανωμοτί κατάθεση από την Εισαγγελία Ανηλίκων, προέρχονται από χώρους της Κιβωτού του Κόσμου:

  • Στην Αθήνα (τρεις)
  • τη Χίο (δύο) και τον
  • Βόλο (δύο).

Οι έξι από αυτούς καλούνται σε κατάθεση ως ύποπτοι για πρόκληση σωματικών βλαβών σε παιδιά, (κατά αδύναμων προσώπων) ενώ η έβδομη κλήση, σε γυναίκα υπάλληλο, αφορά το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.

Η υπάλληλος, επαρχιακής δομής, ερευνάται καθώς, φέρεται, να μη μετέφερε σε γιατρό ή νοσοκομείο, ως εκ της θέσεως της όφειλε, παιδάκι που είχε τραυματιστεί. Οι πράξεις που εξετάζονται για τους υπαλλήλους είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορούν τα τελευταία τρία χρόνια και συγκεκριμένα το διάστημα 2020 έως και το 2022.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share