Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Έκτακτη ανακοίνωση από την ΕΥΔΑΠ: Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στις περιοχές της Αθήνας που δεν είχαν νερό

Νερό δεν είχαν περιοχές σε Αθήνα, Ν. Κόσμο, Ν. Σμύρνη, Καλλιθέα και Αγ. Δημήτριο

8 Ιανουαρίου 2023 18:51
Έκτακτη ανακοίνωση από την ΕΥΔΑΠ: Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στις περιοχές της Αθήνας που δεν είχαν νερό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τις τελευταίες ώρες πολλές περιοχές της Αθήνας αντιμετώπισαν προβλήματα υδροδότησης.

Λίγο μετά τις 18:00, η ΕΥΔΑΠ εξέδωσε ενημέρωση με την οποία ανακοίνωσε την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης.

«Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει ότι με άμεσους και λειτουργικούς χειρισμούς αποκαταστάθηκε πλήρως η υδροδότηση σε περιοχές της Αθήνας, του Νέου Κόσμου, της Νέας Σμύρνης, της Δάφνης, της Καλλιθέας και του Αγίου Δημητρίου, μετά από δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συντήρησης κεντρικής δεξαμενής. Η ΕΥΔΑΠ ζητά συγγνώμη για την ταλαιπωρία του καταναλωτικού κοινού από την έκτακτη
διακοπή της υδροδότησης» επισημαίνεται ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση.

Από το πρωί λόγω δυσλειτουργίας σε κεντρική δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ, επηρεάστηκε η υδροδότηση στις περιοχές της Αθήνας, του Νέου Κόσμου, της Δάφνης, της Νέας Σμύρνης, της Καλλιθέας και του Αγίου Δημητρίου.

Λόγω του μεγάλου φόρτου, η ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ και η ενότητα για τις βλάβες δεν λειτουργούσαν κανονικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την πορεία της αποκατάστασης.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, ειδικότερα, η ΕΥΔΑΠ επισήμανε τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι η υδροδότηση στις περιοχές Αθήνα, Ν. Κόσμο, Ν. Σμύρνη, Καλλιθέα, Αγ. Δημήτριο επανέρχεται σταδιακά, μετά την άμεση αποκατάσταση προβλήματος δυσλειτουργίας σε κεντρική δεξαμενή υδροδότησης. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Συναγερμός: Νερό «δηλητήριο» σε 15 περιοχές της χώρας

Προβληματισμό προκαλούν οι μετρήσεις στο νερό που πίνουμε σε 15 περιοχές της Ελλάδας, καθώς ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις και υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων.

Δείτε επίσης: Διακοπή νερού σ' αυτές τις περιοχές: Έκτακτη ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ

Ο “ένοχος” φαίνεται πως είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα και προκαλούν νιτρορρύπανση. Μάλιστα δεν πρόκειται για καινούριο φαινόμενο.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, ως οριακή τιμή έχει καθοριστεί από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία η συγκέντρωση των 50 ml/g, ωστόσο ακόμα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις, όπως των 25 mg/l δημιουργείται πρόβλημα για μακροχρόνια χρήση του νερού για πόση.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης όπου οι μετρήσεις χτύπησαν κόκκινο. Για παράδειγμα στη Λητή Συγκρότημα Καμάρη έφτασαν τα 113 mg/l, στο Μελισσοχώρι τα 74,3 mg/l.

Υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφονται στην Ορεστιάδα, στον Έβρο καθώς μέτρηση στα Ρίζια έδειξε 42,2 mg/l. Επίσης στα 42 mg/l είναι οι συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων και στον Άγιο Μάμα Μυλοποτάμου Ρεθύμνης και στην Κομοτηνή στη ΔΕ Νέου Σιδηροχωρίου Παγούρια 40,3 mg.

Συναγερμός: Νερό «δηλητήριο» σε 15 περιοχές της χώρας

Οι ευπρόσβλητες περιοχές από την νιτρορρύπανση είναι οι εξής:

Δυτική και Ανατολική Θεσσαλία, Κωπαϊδικό και Αργολικό πεδίο, λεκάνη Πηνειού Ηλείας, κάμπος Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ημαθίας, λεκάνη Στρυμώνα, περιάδα Άρτας – Πρέβεζας, λεκάνη Ασωπού Βοιωτίας, νότιο τμήμα ποταμού Έβρου, περιάδα ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, λεκάνη απορροής Αγγίτη, Βόρεια Κορινθία, οροπέδιο Τρίπολης, Λιλιατρά Κυπαρισσίας, λεκάνη απορροής ποταμού Λαρισσού Αχαΐας, Μαραθώνας Αττικής, Μεσόγεια Αττικής, βόρειο τμήμα ποταμού Έβρου, Σπερχειός Φθιώτιδας, Πάμισος Μεσσηνίας, Τροιζηνία, Άστρος – Άγιος Ανδρέας Αρκαδίας, Μέγαρα Αλεποχώρι Αττικής, Αταλάντη Φθιώτιδας, Αλμυρός Μαγνησίας, Πτολεμαϊδα Κοζάνης, Επανομή Μουδανιών Χαλκιδικής, υπολεκάνη Γεροποτάμου Μεσσαράς Κρήτης Αρτάκη Εύβοιας.

Μάλιστα σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο δημοσιεύτηκε σχετική δράση για τις περιοχές που είναι ευάλωτες σε νιτρορρύπανση. Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων ξεκίνησαν από την 16η Φεβρουαρίου 20 22 και λήγει στις 15 Φεβρουαρίου του 2024.

Οι γεωργοί μεταξύ άλλων απαγορεύεται να χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα κοντά σε υδάτινους όγκους ή να προβαίνουν σε υδροληψίες υπόγειου νερού. Επιπλέον, απαγορεύεται η απευθείας απόρριψη αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων σε επιφανειακά και υπόγεια νερά ενώ σε κτηνοτροφικά απόβλητα απαγορεύεται να διατίθενται στους εδαφικούς αποδέκτες σε ανεπεξέργαστη μορφή.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης οι δικαιούχοι δεσμεύονται ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση γεωργική έκταση σύμφωνα με το aftodioikisi.gr η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση. Ωστόσο το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ετησίως έως 50%.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share