Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σεισμός στη Λέσβο: Ζημιές σε δρόμους-σπίτια και ανησυχία για τους σεισμολόγους - «Έχει βεβαρημένο παρελθόν η περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή...»

Ισχυρό «καμπανάκι» για τη μετασεισμική δόνηση

7 Ιανουαρίου 2023 11:58
Σεισμός στη Λέσβο: Ζημιές σε δρόμους-σπίτια και ανησυχία για τους σεισμολόγους - «Έχει βεβαρημένο παρελθόν η περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι διαδοχικοί σεισμοί στη Λέσβο έχουν αναστατώσει το νησί και τους κατοίκους του, με τις δονήσεις να μη σταματούν το Σάββατο (7/1) και τις ζημιές να καταγράφονται.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, από τον σεισμό στη Λέσβο προκλήθηκαν μικροζημιές σε τρείς οικίες στο Μόλυβο, δύο στην Πελόπη, στην εκκλησία της Στύψης αλλά και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ο οποίος πραγματοποιεί αυτοψία στα σημεία όπου έχουν σημειωθεί τα προβλήματα ανέφερε « Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση. Για ότι νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον Δήμο».

«Καμπανάκι» Λέκκα για την περιοχή

«Πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η όλη κατάσταση, με τον σεισμό στη Λέσβο, αλλά όμως, επειδή υπάρχει ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, δηλαδή έχουμε τον σεισμό του 1883 με τριακόσιους νεκρούς στην ίδια περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τα 4,9 R στη Λέσβο. Πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα, αυτό που έδωσε τη σεισμική ακολουθία, επισήμανε. «Εάν σε ακραία περόπτωση συμβεί μεγαλύτερος σεισμός είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους δήμους» σημείωσε.

Όπως σημείωσε, «πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα, αυτό που έδωσε τη σεισμική ακολουθία. Ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα».

«Οφείλουμε εμείς να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν σε ακραία περίπτωση το τονίζω σε ακραία περίπτωση συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός» είπε και επισήμανε πως «είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους. Βεβαίως κάτω από τις οδηγίες του υπουργού του κυρίου Στυλιανίδη, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά» καθησύχασε.

Όσο για τους συνεχείς μετασεισμούς ανέφερε ότι «είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε και τα χειρότερα. Σε ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω και το τονίζω. Βεβαίως έχουν δοθεί οδηγίες και στους δήμους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τι θα πρέπει να κάνουν»

Και συνέστησε στους κατοίκους «να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες».

Όπως διευκρίνισε η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια. Είπε συγκεκριμένα πως «τα τέσσερα γεγονότα αυτά, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Στην Εύβοια τα τρία γεγονότα είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός. Συνεπώς, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα».

Στις οδηγίες του προς τους κατοίκους είπε ότι «θα πρέπει να προσέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες και βεβαίως και το βράδυ να ακολουθούν τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και θεωρώ ότι μέχρι το βράδυ θα έχουμε νεότερα δεδομένα, τα οποία ουσιαστικά θα μας υποδείξουν και τις περαιτέρω ενέργειες τις οποίες θα κάνουμε».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share