Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Θηλιά» για το δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι θα πληρώνουν στο εξής 200 ευρώ - Σας αφορά

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

5 Ιανουαρίου 2023 16:35
«Θηλιά» για το δίπλωμα οδήγησης: Ποιοι θα πληρώνουν στο εξής 200 ευρώ - Σας αφορά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δίπλωμα οδήγησης: Σημαντικές πληροφορίες που ενδέχεται να αφορούν πολλούς οδηγούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας και έχουν να κάνουν με το δίπλωμα οδήγησης.

Συγκεκριμένα ανακύπτουν σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με το διάστημα κατά το οποίο είναι ενεργό και σε ισχύ ένα δίπλωμα οδήγησης. Επίσης πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στις περιπτώσεις όπου πρέπει να αντικαταστήσουν το παλιό τους δίπλωμα, ενώ την ίδια ώρα έχουμε πρόστιμο 80 ευρώ στους κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου αν...

Μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση του παλιού του διπλώματος. Με το πρόστιμο που ίσως κληθεί να πληρώσει να φτάσει στα 200 ευρώ.

Αυτή η «παρανόηση» ξεκινά από την εδραιωμένη πεποίθηση πολλών που λέει ότι άπαξ και πάρεις το δίπλωμα οδήγησης σου έκτοτε δεν θα χρειαστεί να κάνεις τίποτα, καθώς αυτόματα αυτό θα είναι ενεργό όσο ο εκάστοτε οδηγός το επιθυμεί.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι καθώς τα διπλώματα οδήγησης έχουν χρονικό περιθώριο λήξης για αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει μέριμνα ανανέωσης τους. Διαφορετικά, σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα διπλώματα οδήγησης στην Ελλάδα. Τι αναφέρει το θεσμικό πλαίσιο; Τι είδους διπλώματα υπάρχουν; Κάθε πότε πρέπει να τα ανανεώνετε; Ποιος είναι ο κίνδυνος επιβολής προστίμου;

Δίπλωμα οδήγησης

Δίπλωμα οδήγησης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας υπάρχουν δύο ειδών διπλώματα οδήγησης: Το έντυπο ροζ τρίπτυχο και το νέο πανευρωπαϊκού τύπου που είναι πλαστικοποιημένο σε μορφή κάρτας.

Σε σχέση με το ροζ τρίπτυχο δίπλωμα οδήγησης, το νέο τύπου κάρτας έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό, μιας και αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες.

Επιπλέον, φέρει μοναδικό αύξοντα αριθμό στην πίσω όψη με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής. Μέχρι πότε ισχύουν τα διπλώματα; Το παλιό, χάρτινο ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού, ενώ το νεότερο τύπου κάρτας διαρκεί για 15 χρόνια από την έκδοσή του.

Για τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε) η ανανέωση πρέπει να γίνεται ανά πενταετία. Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που λήγουν, είτε στην 15ετία, είτε στην 5ετία, είτε μετά το 65 έτος της ηλικίας του κατόχου, θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).

Από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μέχρι τη συμπλήρωση των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 έτη, από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς για τη χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσης της κατηγορίας, κατά περίπτωση.

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 2 έτη και απαιτείται εξέταση απο ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share