Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή και η Ελλάδα! Στο "πόδι" η Ευρώπη - Ξυπνούν μνήμες μετά τον παγκόσμιο συναγερμό λόγω... Κίνας - Σήμερα οι ανακοινώσεις της ΕΕ για νέα μέτρα

Η Κίνα απειλεί τις χώρες που επιβάλλουν μέτρα στους ταξιδιώτες της

4 Ιανουαρίου 2023 09:44
Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή και η Ελλάδα! Στο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μνήμες του χειμώνα 2019-2020, στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ξυπνούν οι σκηνές στα νοσοκομεία της Κίνας, ενώ μπροστά στη νέα πιθανή απειλή από ανατολικά, η Ευρώπη προσπαθεί να προστατεύσει τα σύνορά και τους πληθυσμούς της. Παράλληλα, ένα νέο επικίνδυνο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική προκαλεί φόβο καθώς είναι 20% πιο μεταδοτικό.

Τα κράτη - μέλη της Κομισιόν που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, με θέμα το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα, είπαν ηχηρό «ναι» στη λήψη μέτρων και τη διενέργεια τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες που από την Κίνα στην ΕΕ.

Σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR), ενώ την ίδια στιγμή και οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Η κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Κομισιόν, για τη λήψη μέτρων απέναντι στην Κίνα, θα ληφθεί υπόψη στη σημερινή συνεδρίαση του IPCR.

Οι αποφάσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν μάσκες και υποχρεωτικά τεστ πριν από την αναχώρηση των επιβατών από τη χώρα, όπως συμφώνησαν χθες Τρίτη (3/1) οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας της ΕΕ.

Χθες δόθηκε το «πράσινο φως» σε επίπεδο γνωμοδότησης, για την επιβολή μέτρων καθώς έφτασε για την Ευρώπη η ώρα των αποφάσεων για μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού. Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών υποστηρίζει τους προληπτικούς ελέγχους πριν από την αναχώρηση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τέτοιου είδους μέτρα, θα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κανόνες προσυμπτωματικού ελέγχου και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν δικαιολογούνται από τα έως τώρα δεδομένα. Οι πρεσβευτές της ΕΕ, που θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τις συστάσεις, θα πρέπει να εγκρίνουν τυχόν προϋποθέσεις.

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει μέτρα

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, έχουν επιβάλει την υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε πτήσεις από την Κίνα. Το Βέλγιο, από την άλλη, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάλυση των λυμάτων από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα, για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού.

Για προληπτικούς λόγους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες –ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ- ανακοίνωσαν ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες με προέλευση την Κίνα. Η Νότια Κορέα έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου στη Βρετανία, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στη Γαλλία.

Η Ισπανία ζητεί «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Τα μέτρα που εξετάζουν οι χώρες της Ε.Ε. για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο γνωμοδότησης για τα προτεινόμενα μέτρα στις πρωτεύουσες της ΕΕ θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των αξιωματούχων των χωρών.

«Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών είναι υπέρ των ελέγχων για κορωνοϊό πριν από την αναχώρηση των πτήσεων από την Κίνα» είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Politico, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί «θα πρέπει να στοχεύουν σε αρμόζουσες πτήσεις και αεροδρόμια και να πραγματοποιούνται με συντονισμένο τρόπο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους».

Το σχέδιο γνωμοδότησης περιλαμβάνει επίσης τη χρήση μάσκας στις πτήσεις από την Κίνα, την προσωπική υγιεινή για τους ταξιδιώτες και την αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ για τα τεστ και τους εμβολιασμούς.

Περιλαμβάνει, ακόμη, τη γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια για την ανίχνευση νέων παραλλαγών, για παράδειγμα μέσω ελέγχων στο νερό τουαλέτας, καθώς και αυξημένη παρακολούθηση και ακολουθία. Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ θα λάβει όλα αυτά τα μέτρα υπόψη κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη.

Η Κίνα απειλεί τις χώρες που επιβάλλουν μέτρα στους ταξιδιώτες της

Με τις χώρες του κόσμου να παίρνουν η μία μετά την άλλη μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα -εκτός Ευρώπης, ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν πάρει, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ισραήλ-, το Πεκίνο απειλεί με σκληρή απάντηση σε όσους έθεσαν περιορισμούς λόγω «πολιτικής σκοπιμότητας».

«Πιστεύουμε ότι οι περιορισμοί ορισμένων χωρών στην είσοδο των ταξιδιωτών από την Κίνα στερούνται επιστημονικής βάσης και ορισμένα υπερβολικά μέτρα είναι απαράδεκτα» δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, σε τακτική ενημέρωση Τύπου.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες χειραγώγησης της πρόληψης της COVID-19 και των μέτρων ελέγχου για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων και η Κίνα θα λάβει αντίστοιχα μέτρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας σε διαφορετικές καταστάσεις» είπε η Νινγκ. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Κίνα είναι έτοιμη να «ενδυναμώσει την επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και να συνεργαστεί για να νικήσει την Covid-19».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share