Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Επιστολή Πλεύρη στην ΕΕ για τις ελλείψεις στα φάρμακα - Να υπάρξει κοινή λύση για όλες τις χώρες

Τι ζητά ο υπουργός υγείας;

3 Ιανουαρίου 2023 14:10
Επιστολή Πλεύρη στην ΕΕ για τις ελλείψεις στα φάρμακα - Να υπάρξει κοινή λύση για όλες τις χώρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζητεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, σήμερα (3/1) ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.

Επιστολή Πλεύρη στην ΕΕ για τις ελλείψεις στα φάρμακα - Να υπάρξει κοινή λύση για όλες τις χώρες

Η επιστολή του Θάνου Πλεύρη

Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας αναφέρει:

Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση Σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Πλεύρης

Υπουργός Υγείας

Έκτακτα μέτρα για τις ελλείψεις στα παιδικά φάρμακα - Tελεσίγραφο Θάνου Πλεύρη στις αποθήκες (video)

Μετά από αρκετούς μήνες τεράστιων ελλείψεων σε μία σειρά από φάρμακα, όπως τα παιδικά αντιπυρετικά, τα αντιβιοτικά κ.ά., φαίνεται πως ήρθε η ώρα το υπουργείο Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να λάβει από όλες τις φαρμακαποθήκες άμεσα όλα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα, σε περίπτωση που οι φαρμακαποθήκες δεν δηλώσουν τα αποθέματα ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, ο κ. Πλεύρης ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» ΕΟΦ: Ανάκληση γνωστού συμπληρώματος για την τριχόπτωση - Περιέχει καρκινογόνο ουσία

Τι έχει προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι στις 22/11, ο κ. Πλεύρης είχε δώσει εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται να εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού, κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.

Σύμφωνα με την τότε γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι εν λόγω πολυεθνικές εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από όσες απαιτούνται θα πρέπει «να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».

Ο ΕΟΦ σε παλαιότερη εγκύκλιό του είχε δώσει κάποιον ορισμό των ελλείψεων. Ειδικότερα, φάρμακο είναι σε έλλειψη όταν ο ΕΟΦ έχει 750 έγγραφες καταγγελίες από φαρμακεία της Αττικής. Ο Οργανισμός προβαίνει σε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων σε σκευάσματα που είναι σε έλλειψη για «την προστασία της δημόσιας υγείας».

«Με προσήλωση στο σκοπό του που είναι πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα στον τομέα της παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησης των προϊόντων αρμοδιότητάς του, ο ΕΟΦ εργάζεται συνεχώς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των καταλληλότερων μέτρων για τον περιορισμό των ελλείψεων σε φαρμακευτικά προϊόντα».

Τι υποστηρίζουν οι αποθήκες

Από τα φάρμακα που απαγορεύτηκε η εξαγωγή τους στις 22 Νοεμβρίου, το 80% έχουν όμοια γενόσημα, άρα δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, λένε οι φαρμακαποθήκες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share