Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Μεθώνη - Αισθητός σε Μεσσηνία και Λακωνία

Που ήταν το επίκεντρο της δόνησης

2 Ιανουαρίου 2023 07:58
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Μεθώνη - Αισθητός σε Μεσσηνία και Λακωνία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:30 το πρωί της Δευτέρας (2/1) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μεθώνης. Παράληλα, διαβάστε εδώ ποια είναι τα 5 ελληνικά σημεία «φωτιά» που μπορεί να δώσουν μεγάλο σεισμό στη χώρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 48 χιλιόμετρα νότια της Μεθώνης του νομού Μεσσηνίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Μεθώνη

Σεισμός στην Εύβοια: «Έρχονται μετασεισμοί 4 Ρίχτερ» - "Καμπανάκι" Άκη Τσελέντη (photo)

Η πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός στα Ψαχνά Ευβοίας είναι πολύ μικρή, υπογραμμίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, επισημαίνοντας ότι η έως τώρα εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας χαρακτηρίζεται ως «απόλυτα φυσιολογική». Παράλληλα, «το ρήγμα των Ψαχνών μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ», σημειώνει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης τονίζει πως είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν (και πρέπει) μετασεισμοί της τάξης του 4 οι οποίοι θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητοί.

Σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει έξι σημεία αναφορικά με την σεισμική δόνηση της Τετάρτης (28/12) που αναστάτωσε τους κατοίκους της Εύβοιας και των γύρω περιοχών, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Συγκεκριμένα:

  • Η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική. Μέχρις στιγμής (12:30/28-12-2022) έχουμε καταγράψει στο Γεωδυναμικό 110 μετασεισμούς.
  • Με βάση τα χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας η πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ. Βέβαια στη Σεισμολογία και τη φύση δεν υπάρχουν πιθανότητες 100%!
  • Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν (και πρέπει) μετασεισμοί της τάξης του 4 οι οποίοι θα γίνουν αρκετά αισθητοί.
  • Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το σεισμό της Εύβοιας.
  • Δεν παρατηρήσαμε καμία μετανάστευση επικέντρων (άρα και ενεργοποίηση) κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος.
  • Οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης και τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

«ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΕΙΣΜΟ

Χθες όπως διαπιστώσατε απέφυγα να προβώ σε δημόσιες δηλώσεις μέσω των ΜΜΕ παρ' ότι δέχθηκα δεκάδες αιτήματα. Επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι όταν λέω κάτι αυτό πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και βγαίνω ΜΟΝΟ τότε.

Δεν έχει νόημα λίγα λεπτά μετά από κάθε σεισμό να πετάγονται διάφοροι χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο για το ένα λεπτό δημοσιότητας να προβαίνουν σε επιστημονικές αξιολογήσεις και να κινδυνολογούν για να κινήσουν το ενδιαφέρον και να δίνουν οδηγίες στον κόσμο!

Σε κάθε «ισχυρό» σεισμό είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και υπομονή να συλλέξουμε και άλλα στοιχεία για να τα αξιολογήσουμε και να απαντήσουμε με υπευθυνότητα και επάρκεια στο πως εξελίσσεται το φαινόμενο.

Η Κυβέρνηση πρόσφατα συγκρότησε μια ολιγομελή επιτροπή σεισμικού κινδύνου αποτελούμενη από επιστήμονες καταξιωμένους στο αντικείμενο σεισμικής επικινδυνότητας και σεισμικής διακινδύνευσης στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος.

Μισή ώρα μετά το χθεσινό σεισμό και τα 6 μέλη της επιτροπής αυτής συσκευθήκαμε και καταλήξαμε σε ένα πόρισμα το οποίο καταθέσαμε στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλλιανίδη ο οποίος το διαβίβασε στον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε στο πόρισμα μας, εδώθησαν οδηγίες στον κρατικό μηχανισμό για το τι πρέπει να κάνει και φυσικά και οι κάτοικοι.

Εγώ προσωπικά μίλησα με τρεις Υπουργούς οι οποίοι αμέσως μετά το σεισμό επικοινώνησαν μαζί μου και τους μετέφερε τις έως τότε πληροφορίες που είχα για το φαινόμενο.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

1) Η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική. Μέχρις στιγμής (12:30/28-12-2022) έχουμε καταγράψει στο Γεωδυναμικό 110 μετασεισμούς.

2) Με βάση τα χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας η πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ. Βέβαια στη Σεισμολογία και τη φύση δεν υπάρχουν πιθανότητες 100%!

3) Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν (και πρέπει) μετασεισμοί της τάξης του 4 οι οποίοι θα γίνουν αρκετά αισθητοί.

4) Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το σεισμό της Εύβοιας.

5) Δεν παρατηρήσαμε καμμία μετανάστευση επικέντρων (άρα και ενεργοποίηση) κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος.

6) Οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης και τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

(**) Ως πρώην μαθητής του οφείλω να συγχαρώ τον Ομότιμο Καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ο οποίος σε αιτήματα πολλών δημοσιογράφων να εμφανιστεί δήλωσε «εγώ είμαι συνταξιούχος υπάρχουν νεότεροι επιστήμονες που πρέπει μερικές φορές να παίρνουν τη σκυτάλη».

Σεισμός: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  • Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  • Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου.
  • Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

  • Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  • Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  • Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share