Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Κόκκινος» συναγερμός για έξαρση της γρίπης: Πότε αναμένεται η κορύφωση - Τι πρέπει να κάνουμε εάν εμφανίσουμε συμπτώματα

«Όποιος έχει απλά συμπτώματα με το που ξεκινάνε...»

28 Δεκεμβρίου 2022 21:09
«Κόκκινος» συναγερμός για έξαρση της γρίπης: Πότε αναμένεται η κορύφωση - Τι πρέπει να κάνουμε εάν εμφανίσουμε συμπτώματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, η Ματίνα Παγώνη για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίες είναι σε έξαρση, σημειώνοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών.

Δείτε επίσης: Επιστρέφει ο εφιάλτης του covid: Καταρρέουν τα νοσοκομεία στη Κίνα - Νέα ξέσπασμα του ιού φέρνει παγκόσμια ανησυχία

Παράλληλα σημείωσε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν θέλουμε να πιεστεί το σύστημα υγείας. «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με τα αντιικά φάρμακα, με τα πρωτόκολλα που έχουμε και τα εμβόλια τελείως διαφορετικά».

Όσον αφορά τις λοιμώξεις σε παδιά είπε ότι «και στην Αθήνα τα δύο παιδιατρικά, τα τρία μάλλον παιδιατρικά νοσοκομεία, αυτές τις μέρες είχαν πάρα πολλά παιδάκια και ανήμερα των Χριστουγέννων άλλωστε το δείξατε εσείς και σε εικόνες. Τα παιδάκια είχαν πυρετό, ανησύχησαν, οι γονείς τα πήγαιναν και γι’ αυτό υπήρχε αρκετή δουλειά για το νοσηλευτικό και ιατρικό στα παιδιατρικά νοσοκομεία, αλλά όχι μόνο εκεί. Είναι η εποχή των ιώσεων. Έχει ξεκινήσει λίγο νωρίτερα και για τα παιδιά και για τους μεγαλύτερους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν και υποκείμενα νοσήματα -οι άνω των 60- και έχουμε αρκετά περιστατικά».

Πότε αναμένεται η έξαρση

Η κα Παγώνη διευκρίνισε ότι η έξαρση της γρίπης «θα είναι από αρχές Ιανουαρίου, Φεβρουάριο. Μπορεί να την είχαμε ξεχάσει για δύο χρόνια να είχαμε λίγα περιστατικά λόγω μάσκας και λόγω μέτρων αυστηρών που υπήρχαν. Τώρα όμως τα πράγματα αρχίζουν και φαίνονται και θα είμαστε όπως ήμασταν παλιά τα προηγούμενα χρόνια. Σημασία έχει ότι επειδή συμπίπτει και η γρίπη και η νόσος Covid 19 και οι άλλες ιώσεις και ο συγκυτιακός ιός, λογικό είναι να προσέξουμε πολύ αυτές τις μέρες.

» Γι’ αυτό λοιπόν, όποιος έχει απλά συμπτώματα με το που ξεκινάνε, είτε είναι παιδί είτε είναι μεγάλος σε ηλικία, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι. Δεν θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τους συγγενείς. Ωραία είναι να βρεθούμε, να φάμε κλπ. όταν όμως έχεις τέτοια συμπτώματα μένεις στο σπίτι γιατί σίγουρα θα μεταδώσεις. Επιπλέον καλά είναι ένα τεστ να γίνεται πριν πάμε να επισκεφτούμε σπίτια συγγενών και φίλων, κορωνοϊού και γρίπης.

«Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να προσέξουμε να κάνουμε και ένα τεστ, ιδιαίτερα για τον κορωνοϊό, γιατί αρχίζουμε και τον ξεχνάμε, αλλά ο κορωνοϊός είναι εδώ, οι υποπαραλλαγές είναι εδώ και επειδή δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα που υπάρχουν, γιατί δεν είναι υποχρεωτικά πλέον να δηλώνεις, δεν ξέρουμε ακριβή αριθμό. Είναι αρκετά τα κρούσματα τα οποία δεν γνωρίζουμε.

» Επομένως, γρίπη, κορωνοϊός, οι υπόλοιπες ιώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και ακόμα για δύο μήνες μετά τις γιορτές θα έχουμε έξαρση ακόμα της γρίπης. Αυτό μην το ξεχνάτε οι μεγάλοι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης αυτές τις μέρες, γιατί δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό που θα έπρεπε να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν έχουν πάει. Και αυτό θέλω να το επισημάνω. Έχουν ξεχαστεί. Έχουν χαλαρώσουμε τις γιορτές. Και βέβαια και το επικαιροποιημένο οι άνω των 60 για τη νόσο Covid 19 όσοι δεν το έχουν κάνει. Σημασία έχει να διασκεδάσουμε, να βγούμε, αλλά όλα αυτά με μεγάλη προσοχή, με τεστ. Και βέβαια δεν κυκλοφορούμε αν ξεκινήσουμε να έχουμε απλά συμπτώματα» κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share