Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Υποκλοπές: Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα Γιώργου Κύρτσου και Τάσου Τέλλογλου - Τι απαντά η ΑΔΑΕ

Ο εισαγγελέας προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο

16 Δεκεμβρίου 2022 16:06
Υποκλοπές: Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα Γιώργου Κύρτσου και Τάσου Τέλλογλου - Τι απαντά η ΑΔΑΕ
Φωτογραφίες: POOL PHOTO/PHILIPPE BUISSIN/EUROPEAN PARLIAMENT&ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου προχωράει το Euractiv δίνοντας νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Λόγοι εθνικής ασφάλειας

Σύμφωνα με πληγές που επικαλείται το Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ επισκέφθηκε χθες, Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cosmote και θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή τόσο ο ευρωβουλευτής που ανήκει πλέον στην ομάδα «Renew Europe» Γιώργος Κύρτσος και ο κ. Τέλλογλου, οι οποίοι ήθελαν να πληροφορηθούν εάν ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Δείτε επίσης: Πρωτοφανής ένταση στη Βουλή: Αποχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαιώθηκε ότι και τα δύο πρόσωπα ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν καθώς έγινε επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας».

Ο εισαγγελέας προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο

Εν τω μεταξύ, η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euractiv. Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Süddeutsche Zeitung: Στο τραπέζι οι γερμανικές αποζημιώσεις – Δεν γνώριζα για τις υποκλοπές

Μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μιλώντας μεταξύ άλλων για τις υποκλοπές, για τις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ειδικότερα, η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τίτλο «Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας». Ο πρωθυπουργός μιλάει για την οικονομία, την πορεία της χώρας και το Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο και αναφέρει ότι «δεν υπήρχε εκεί κανείς πλέον που να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως προβληματική περίπτωση».

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η ανάπτυξή μας είναι πολύ ταχύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Και προσθέτει: «Και το επόμενο έτος θα είναι ακόμα ταχύτερη, πρόκειται για σταθερή τάση. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σκαρφαλώνουν από το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα».

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Θέλω οι πολίτες να κοιτάζουν πίσω μετά από οκτώ χρόνια και να λένε: “Απίστευτο, αυτή είναι πραγματικά μια διαφορετική χώρα”». Για την πολιτική ταυτότητα και τις εμπειρίες του δηλώνει: «Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, υπό την έννοια όμως του κλασσικού Φιλελευθερισμού του 19ου αιώνα».

Μαθητής της Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας». Παράλληλα αναφέρει: «Πιστεύω ότι έχουμε ακόμη πολλά να διδαχθούμε από την κλασική αθηναϊκή Δημοκρατία όσον αφορά τη συμμετοχή και τη δέσμευση των πολιτών».

Συμπληρώνει: «Γεννήθηκα στη Χούντα, η οικογένειά μου βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τελικά μας επετράπη να ταξιδέψουμε στο Παρίσι, στον πατέρα μου που είχε διαφύγει από την Ελλάδα με ένα μικρό σκάφος στο Αιγαίο, έως ότου έφτασε τις τουρκικές ακτές με φοβερή κακοκαιρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στις αφηγήσεις του πατέρα του από την κατοχή και για την μεταπολεμική σχέση του με Γερμανούς πολιτικούς: «Μου έχει αφηγηθεί πολύ εντυπωσιακές ιστορίες από εκείνη την εποχή, πώς ως 25χρονος είχε φυλακιστεί και έπρεπε κάθε πρωί να φορά το κοστούμι του και να περιμένει, ποιον θα έπαιρναν εκείνη τη μέρα και θα τον εκτελούσαν».

Συνεχίζει: «Είχε επίγνωση ότι αυτό που συνέβη ήταν τραυματικό, αλλά και ότι οι χώρες συνεχίζουν να εξελίσσονται. Το ευρωπαϊκό σχέδιο συνολικά ήταν άλλωστε ένα σχέδιο Ειρήνης και Συμφιλίωσης».

Αναφερόμενος στις γερμανικές επανορθώσεις αναφέρει τα εξής: «Πολύ ειδική περίπτωση και η υπόθεση δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά μας το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή θέληση».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share