Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τέλος εποχής για το Μετρό! Η είδηση που πρέπει να ξέρουν όλοι οι Αθηναίοι!

Σας αφορά όλους!

14 Δεκεμβρίου 2022 14:47
Τέλος εποχής για το Μετρό! Η είδηση που πρέπει να ξέρουν όλοι οι Αθηναίοι!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετρό: Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο πληρωμής και επικύρωσης του εισιτηρίου στα ΜΜΜ βρίσκονται προ των πυλών, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εργάζεται πάνω στην αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, το νέο σύστημα ενδέχεται να εφαρμοστεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος θα είναι η μέθοδος tap and pay που θα επιτρέπει στο επιβατικό κοινό να να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με την χρεωστική κάρτα του χρήστη.

Ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο χρήστης θα μπορεί να πλησιάσει την τραπεζική του κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο στον ειδικό αναγνώστη του τερματικού αποδοχής καρτών (POS).

Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται η επικύρωση του εισιτήριου και θα ανοίγουν οι μπάρες (στο Μετρό).

Σημειώνεται ότι για για την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσω κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία NFC.

Τέλος εποχής για το Μετρό!

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο σήμερα

Το νέο σύστημα συναλλαγών στα ΜΜΜ της Αθήνας που θα εφαρμοστεί τους προσεχείς μήνες, θα αποτελέσει μια εξέλιξη του υφιστάμενου στο οποίο «πρωταγωνιστεί» η Ath.ena Card.

Ειδικότερα, σήμερα ο ΟΑΣΑ προσφέρει στο επιβατικό κοινό τη δυνατότητα να επαναφορτίζει online το εισιτήριό του, μέσω smartphone.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρήστες να έχουν προμηθευτεί την πλαστική (ανώνυμη ή προσωποποιημένη) κάρτα Ath.ena Card που εκδίδεται σε όλους τους σταθμούς της ΣΤΑ.ΣΥ. όπου λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα, όπως επίσης στα εκδοτήρια της ΣΤΑ.ΣΥ. και της Ο.ΣΥ. (Σύνταγμα και Αεροδρόμιο), αλλά στα γραφεία του ΟΑΣΑ.

Η μεγάλη διαφορά του υφιστάμενου συστήματος με το διάδοχο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε δρομολογείται από το υπουργείο, έγκειται στο γεγονός ότι δεν επιτρέπει τις contactless (ανέπαφες) συναλλαγές απευθείας μεταξύ κινητού και επικυρωτικού μηχανήματος, μιας και «μεσολαβεί» η πλαστική κάρτα Ath.ena Card.

Αυτό διότι το εισιτήριο που αγοράζει online o χρήστης είναι απαραίτητο να «μεταβιβαστεί» – μέσω κινητού τηλεφώνου – στην Ath.ena Card.

Τέλος εποχής για το Μετρό!

Τέλος τα χάρτινα εισιτήρια

Κοινός παρονομαστής αμφότερων των συστημάτων είναι το γεγονός ότι δίνουν τέλος στα χάρτινα εισιτήρια (Ath.ena Ticket) τα οποία πολλές φορές χρησιμοποιούνται για μόλις μία διαδρομή και μετά απορρίπονται, ακόμα και σε δημόσιους χώρους ρυπαίνοντας το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ξεκίνησε μια καμπάνια που έχει ως στόχο να ενημερώσει εκ νέου το επιβατικό κοινό τη λειτουργία της επαναφόρτισης του χάρτινου εισιτηρίου Ath.ena Ticket. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα, τα εκδοτήρια και σε πολλά επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Ο ΟΑΣΑ προτείνει στο επιβατικό κοινό να κάνει περισσότερες διαδρομές με το ίδιο εισιτήριο, να μετακινηθεί πιο έξυπνα και να προστατέψει το περιβάλλον.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share