Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Τεράστια προσοχή σε απάτες με Δραχμές - Άμεσος κίνδυνος αν έχετε αυτό το χαρτονόμισμα

Τι να προσέξετε για να μην την πατήσετε

9 Δεκεμβρίου 2022 16:59
Τεράστια προσοχή σε απάτες με Δραχμές - Άμεσος κίνδυνος αν έχετε αυτό το χαρτονόμισμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλοί διαθέτουν ένα δικό τους… θησαυρό με τις δραχμές, που έχουν κρατήσει ως ενθύμιο, βγάζοντας μέχρι και 3.000 ευρώ κέρδος, αλλά υπάρχουν και άλλα νομίσματα, που μπορεί να σας οδηγήσουν σε μεγάλες απάτες, όπως ένα ιστορικό μεν χαρτονόμισμα, που όμως δεν αξίζει πολλά.

Στις 3 Νοεμβρίου του 1944, συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα όλων των εποχών, των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών. Έφερε την υπογραφή του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ξενοφώντα Ζολώτα και εκδόθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δεν θα πρέπει να ξεπερνούσε τα 10 λεπτά του ευρώ.

Ήταν παντελώς ανυπόληπτο, ενώ ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Κυκλοφόρησε για πολύ μικρό διάστημα και αποσύρθηκε λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του.

Δραχμές στα ΑΤΜ: Πανικός με αδιανόητο περιστατικό

Χαρτονόμισμα δραχμών

Ένα αδιανόητο περιστατικό είχε συμβεί στα ΑΤΜ της Ισπανίας! Γιατί είχαν εμφανίσει δραχμές; Θα σας μεταφέρουμε χρόνια πίσω! Μπορεί η υποστήριξη στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της Ισπανίας να ήταν από ανύπαρκτη έως χλιαρή, όμως οι καλλιτέχνες της Ισπανίας, έβλεπαν στην ελληνική κρίση πολλές ομοιότητες με την δική τους κατάσταση.

Και μία από τις πιο μαχητικές ομάδες καλλιτεχνικών δράσεων, οι Luzinterruptus, είχαν σκεφτεί να κάνουν μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή όσο και συμβολική εικαστική παρέμβαση.

Μέσα στην διάρκεια δύο ωρών, κατά την διάρκεια της νύχτας, παράλλαξαν 7 τραπεζικά ΑΤΜ στα οποία τοποθέτησαν ένα γυαλί μέσα στο οποίο έριξαν δεκάδες ψηφοδέλτια του ελληνικού δημοψηφίσματος με το "όχι" γραμμένο στα ελληνικά, θυμίζοντας το εσωτερικό μιας κάλπης.

Από την έξοδο του μηχανήματος έβγαιναν χαρτονομίσματα δραχμών, τα οποία χύνονταν στο δρόμο και γίνονταν ορατά μέσω ενός εντυπωσιακού φωτισμού που ήταν ενσωματωμένος στο ψεύτικο ΑΤΜ. Η εγκατάσταση αυτή σχολιάστηκε αρκετά στην Ισπανία, με τους καλλιτέχνες να κερδίζουν αρκετή δημοσιότητα.

"Θέλαμε να αναδείξουμε την ύπαρξη δυνατότητας τα ελληνικά ΑΤΜ να μπορούν να βγάζουν το δικό τους νόμισμα. Είδαμε αυτό το "όχι" ως έναν τρόπο για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά και ως μια μικρή ρωγμή από την οποία θα ερχόταν η αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία" είχε δηλώσει ο επικεφαλής των Luzinterruptus.

Προηγούμενες εγκαταστάσεις της ομάδας, είχαν ποικίλα θέματα αιχμής, από τους νόμους που φιμώνουν τον Τύπο στην Ισπανία, έως την διάβρωση του υγειονομικού συστήματος της χώρας από την διαφθορά. Όσο για την διάρκεια της συγκεκριμένης εγκατάστασης κράτησε μόλις 8 ώρες, μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες το πρωί. Μιας και αναφερθήκαμε στις δραχμές, δείτε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε για τα κέρματα που έχετε στα συρτάρια σας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share