Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Έκτακτα μέτρα για τις ελλείψεις στα παιδικά φάρμακα - Tελεσίγραφο Θάνου Πλεύρη στις αποθήκες (video)

Οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας

9 Δεκεμβρίου 2022 16:26
Έκτακτα μέτρα για τις ελλείψεις στα παιδικά φάρμακα - Tελεσίγραφο Θάνου Πλεύρη στις αποθήκες (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά από αρκετούς μήνες τεράστιων ελλείψεων σε μία σειρά από φάρμακα, όπως τα παιδικά αντιπυρετικά, τα αντιβιοτικά κ.ά., φαίνεται πως ήρθε η ώρα το υπουργείο Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να λάβει από όλες τις φαρμακαποθήκες άμεσα όλα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα, σε περίπτωση που οι φαρμακαποθήκες δεν δηλώσουν τα αποθέματα ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, ο κ. Πλεύρης ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» ΕΟΦ: Ανάκληση γνωστού συμπληρώματος για την τριχόπτωση - Περιέχει καρκινογόνο ουσία

Τι έχει προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι στις 22/11, ο κ. Πλεύρης είχε δώσει εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται να εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού, κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.

Σύμφωνα με την τότε γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι εν λόγω πολυεθνικές εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από όσες απαιτούνται θα πρέπει «να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».

Ο ΕΟΦ σε παλαιότερη εγκύκλιό του είχε δώσει κάποιον ορισμό των ελλείψεων. Ειδικότερα, φάρμακο είναι σε έλλειψη όταν ο ΕΟΦ έχει 750 έγγραφες καταγγελίες από φαρμακεία της Αττικής. Ο Οργανισμός προβαίνει σε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων σε σκευάσματα που είναι σε έλλειψη για «την προστασία της δημόσιας υγείας».

«Με προσήλωση στο σκοπό του που είναι πρωτίστως η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα στον τομέα της παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησης των προϊόντων αρμοδιότητάς του, ο ΕΟΦ εργάζεται συνεχώς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των καταλληλότερων μέτρων για τον περιορισμό των ελλείψεων σε φαρμακευτικά προϊόντα».

Τι υποστηρίζουν οι αποθήκες

Από τα φάρμακα που απαγορεύτηκε η εξαγωγή τους στις 22 Νοεμβρίου, το 80% έχουν όμοια γενόσημα, άρα δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, λένε οι φαρμακαποθήκες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share