Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός Νίκου Τζανάκη: «Όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη! Σχεδόν 30.000 κρούσματα γρίπης κάθε μέρα» - Τι πρέπει να προσέχουμε (Video)

«Mεγάλοι άνθρωποι, με υπόστρωμα σε νοσήματα, νοσούν βαριά, με αποτέλεσμα να...»

9 Δεκεμβρίου 2022 13:07
Συναγερμός Νίκου Τζανάκη: «Όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη! Σχεδόν 30.000 κρούσματα γρίπης κάθε μέρα» - Τι πρέπει να προσέχουμε (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τις εξαιρετικά μεταδοτικές λοιμώξεις που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και για την πρόληψη μίλησε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. Παράλληλα, τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε η Ματίνα Παγώνη για την έξαρση των ιώσεων στη χώρα μας.

«Όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Τζανάκης ξεκίνησε με τη φράση «όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη» και έκανε λόγο για 20.000 με 30.000 κρούσματα τη μέρα, με τον αναπνευστικό - συγκυτιακό ιό (RSV) και τη γρίπη να παίρνουν τα ηνία.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθησυχασμός, καθώς ο RSV προσβάλλει και μεγάλες ηλικίες, επισημαίνοντας ότι «μεγάλοι άνθρωποι, με υπόστρωμα σε νοσήματα, νοσούν βαριά, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα νοσοκομεία».

Μόνος σύμμαχος στη μάχη κατά των ιών φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και φυσικά αυτό της γρίπης, το οποίο εμπεριέχει το στέλεχος «Η3Ν2» που υπάρχει και στη γρίπη, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα μεγάλης (αν όχι εξ ολοκλήρου) προστασίας, όπως δήλωσε στη συνέχεια ο καθηγητής Τζανάκης.

Τέλος, ο Νίκος Τζανάκης συνέδεσε τη μεταδοτικότητα του αναπνευστικού ιού, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα ισχυρή, μέσω των χεριών, των επιφανειών και των αντικειμένων, συνιστώντας καλή αντισηψία.

«Βόμβα» Παιδιάτρων: «Να γίνει υποχρεωτική ξανά η μάσκα σε κλειστούς χώρους» - Σε έξαρση γρίπη, κορωνοϊός και άλλες ιώσεις

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους παιδιάτρους τα αυξημένα κρούσματα γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, την ώρα που αναμένεται αύξηση και στα κρούσματα του κορωνοϊού. Παράλληλα, μία άγνωστη μέχρι τώρα πιθανή παρενέργεια του κορωνοϊού ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Οξφόρδη, η οποία μπορεί μάλιστα να εμφανιστεί ακόμα και έξι μήνες μετά τη νόσηση!

Με επιστολή της μάλιστα προς τον υπουργό Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών ζητεί την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων στον μαθητικό πληθυσμό ώστε να προληφθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Όπως εκτιμούν, η κατάσταση δε θα είναι εύκολη, λόγω των μολύνσεων, αλλά και τον επαναμολύνσεων, καθώς οι υποπαραλλαγές ΒQ.1, BQ.1.1 και ΧΒΒ διαφεύγουν της ανοσίας.

Για τον λόγο αυτό στην επιστολή τους ζητούν την άμεση επαναφορά της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και κυρίως στα σχολεία.

Οι παιδίατροι επικαλούνται ως δεδομένα που θα ανατρέψουν επικίνδυνα την επιδημιολογική κατάσταση τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα οδηγήσουν σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό των παιδιών και των εφήβων και την αυξημένη νοσηρότητα που παρατηρείται τόσο του ιού της γρίπης, όσο και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των εφημεριών.

Οι παιδίατροι μεταξύ άλλων προτείνουν:

  • Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Τη χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
  • Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share