Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αιφνίδιος συναγερμός Σάκη Αρναούτογλου: «Ανατροφοδοτούμενα φαινόμενα θα χτυπήσουν...»

Τι «βλέπει» ο έμπειρος μετεωρολόγος για τον καιρό των επόμενων ημερών;

8 Δεκεμβρίου 2022 09:11
Αιφνίδιος συναγερμός Σάκη Αρναούτογλου: «Ανατροφοδοτούμενα φαινόμενα θα χτυπήσουν...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αισθητή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία όσο πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο, η οποία όμως θα συνοδεύεται και από μια νέα κακοκαιρία που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Συγκεκριμένα, αύριο, Πέμπτη (7/12), στα δυτικά, τα νότια, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές στα βόρεια.

Δείτε επίσης: Απόλυτη συμφωνία του Τάσου Αρνιακού με τα Μερομήνια: «Ο καιρός από τις 20 Δεκεμβρίου και όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα...»

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη τους 14 με 16 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 20 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη τοπικά έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη καιρού Σάκη Αρναούτογλου, τα φαινόμενα θα είναι ανατροφοδοτούμενα, που σημαίνει ότι οι βροχές θα σταματούν και θα ξαναρχίζουν. Κάποιες τοπικές μπόρες θα διατηρηθούν, ωστόσο πολλές περιοχές θα εμφανίσουν ηλιοφάνεια.

Έκτακτη προειδοποίηση της Χριστίνας Σούζη: «Από το Σάββατο θα παρατηρήσουμε στην χώρα...»

Η Χριστίνα Σούζη προχώρησε σε προειδοποίηση για τον καιρό των επόμενων ημερών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στο Σαββατοκύριακο.

Η γνωστή μετεωρολόγος αναφέρει ουσιαστικά ένα ίδιο σκηνικό, τόσο για σήμερα (7/12) όσο και για τις επόμενες μέρες με συννεφιές και κατά τόπους βροχές, αλλά το Σάββατο (10/12) θα ανέβει η θερμοκρασία προς τους 21 βαθμούς και από το βράδυ θα σημειωθούν πιο έντονα φαινόμενα, με τον Σάκη Αρναούτογλου επίσης να ζητά προσοχή.

Νωρίτερα από ποτέ τα χιόνια φέτος: Τα Μερομήνια αποκαλύπτουν τον πραγματικό καιρό που θα έχουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!

Ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε μια ανάρτηση σχετικά με τον καιρό τον Δεκέμβριο. Η Μερομήνια "μίλησε" για τον καιρό κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών!

Βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο, την περίοδο των εορτών. Λίγες εβδομάδες μας χωρίζουν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη κάνει σχέδια για το πώς θα περάσουν τις ημέρες τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου, έμπειρος μετεωρολόγος, έκανε ανάρτηση για τον καιρό του Δεκεμβρίου και πιο συγκεκριμένα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Επισημαίνει ότι πρόκειται για την αναλογική του εκτίμηση και εξηγεί από πού προέρχεται.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Πάρα πολλά τα μηνύματά σας στα οποία μου ζητάτε να προχωρήσω σε μία αναλογική εκτίμηση και για το μήνα Δεκέμβρη.

Παραθέτω λοιπόν τους χάρτες της για το μήνα Δεκέμβρης 2022 μόνο με χρωματικές επεξηγήσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου.

Η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO) (http://www.bom.gov.au/climate/mjo/) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα.

Η ταλάντωση, δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων, τι καιρός θα επικρατήσει δηλαδή στη βόρεια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, ενώ σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη, η αναλογική εκτίμηση σκοπό έχει να δώσει μια γενική, πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!».

Οι μεταβλητές που απεικονίζονται στους χάρτες «Geop 500hPa» είναι το γεωδυναμικό ύψος και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διάταξη των αεριών μαζών πάνω από την περιοχή μελέτης. Γενικά, τα χαμηλά ύψη είναι συνώνυμα της παρουσίας ψυχρών αερίων μαζών, σε αντίθεση με τα υψηλά γ. ύψη που υποδηλώνουν την παρουσία θερμότερων αερίων μαζών.

Πολύ πολύ γενικά, οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους, οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν αρκετά άστατο καιρό! Οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν πιο σημαντική αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία ενώ όσο πιο κοντά είναι οι λευκές γραμμές μεταξύ τους τόσο πιο ισχυροί είναι οι άνεμοι!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Oι θερμοκρασιακές τιμές που δίνονται στους συγκεκριμένους χάρτες αφορούν σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Με απλά λόγια για την περιοχή μας ανάλογα πόσο έντονες είναι αυτές: οι κόκκινες αποχρώσεις υποδηλώνουν πολύ ζεστό, οι πορτοκαλί ζεστό, οι κίτρινες μαλακό, οι πράσινες ψυχρό ανάλογα με το υψόμετρο και την εποχή καιρό! Οι μπλε κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρο γίνεται αυτό ενώ στην περίπτωση του μωβ χρώματος μιλάμε για ψύχος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share