Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Eυρεία συμμετοχή των πολιτών σε πορείες - Εικόνες αστυνομικής βίας στο μεγαλείο τους (photo)

Τα επεισόδια 14 χρόνια μετά...

7 Δεκεμβρίου 2022 09:24
Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Eυρεία συμμετοχή των πολιτών σε πορείες - Εικόνες αστυνομικής βίας στο μεγαλείο τους (photo)
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χθες 6 Δεκεμβρίου 2022 ήταν η 14η επέτειος από την εν ψυχρό δολοφωνία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από έναν ειδικό φρουρό της Αστυνομίας, τον Επαμείνώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Οι εκδηλώσεις και οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν πολλές... όσες και τα επεισόδια.

Δείτε επίσηε την φωτογραφία της ημέρας από την χθεσινή (6/12) επέτειο του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Φωτογραφίες από τα επεισόδια μετά την πορεία στο Κέντρο για την επέτειο του Αλέξη Γρηγορόπουλου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Συνδυασμός συμβάντος στην Θεσσαλονίκη

Φέτος, οι εκδηλώσεις είχαν ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα εξαιτίας του πυροβολισμού του 16χρονου Κώστα από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης που ξεκίνησε για απλήρωτη βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Οι πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλες, με πλήθος κόσμου στους δρόμους.

Μάλιστα, μπροστά στο κεντρικό πανό της πορείας στα Προπύλαια βρέθηκε η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου που δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, ο οποίος είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στον Βόλο.

Την ίδια ώρα, μαζική ήταν και η πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο λόγω του πυροβολισμού του 16χρονου. Και στις δύο πόλεις η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Επεισόδια και προσαγωγές

Μετά το τέλος της πορείας επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στους δρόμους των Εξαρχείων.

Οδοφράγματα είχαν στηθεί σε πολλούς δρόμους, ενώ έγινε και ρίψη μολότοφ από ομάδα διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με ευρεία χρήση χημικών και στην περιοχή είχαν σπεύσει δύο αύρες, οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ που «σκάναρε» -κάτι που έγινε και στην πρόσφατη μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Φωτογραφίες από τα επεισόδια μετά την πορεία στο Κέντρο για την επέτειο του Αλέξη Γρηγορόπουλου
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Στην Αθήνα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον 19 προσαγωγές, με βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στα social media να φανερώνουν μία βιαιότητα από άνδρες των ΜΑΤ σε κάποιες από αυτές τις προσαγωγές.

Εικόνες έντασης διαδραματίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά το τέλος της πορείας, στο ύψος του τουρκικού προξενείου στην οδό Αποστόλου Παύλου, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Έπειτα, το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε στην οδό Ολυμπιάδος.

Προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα ΙΧ, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού (αύρα) της αστυνομίας που βρέθηκε στο σημείο συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Επέτρεψαν την κυκλοφορία των οχημάτων εν μέσω επεισοδίων

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η Ελληνική Αστυνομία πριν ολοκληρωθεί η πορεία και όντας ενημερωμένη για την ένταση που θα επικρατούσε, είχε επιτρέψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σόλωνος. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κυκλοφοριακό χάος και οδηγοί «περικυκλωμένοι» από χημικά και μολότοφ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share