Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μαθητές στα Εξάρχεια αναπαρέστησαν το βράδυ της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου - Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δυνάμεις των ΜΑΤ πρόταξαν τις ασπίδες τους στους μαθητές

6 Δεκεμβρίου 2022 14:52
Μαθητές στα Εξάρχεια αναπαρέστησαν το βράδυ της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου - Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρωτοβουλία μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών, με στόχο να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου που έπεσε νεκρός από τα πυρά του Επαμεινώνδα Κορκονέα, συγκλονίζει.

Οι μαθητές, μέσω θεατρικού δρώμενου, αναπαρέστησαν το βράδυ της στυγερής δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα. Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δυνάμεις των ΜΑΤ πρόταξαν τις ασπίδες τους στους μαθητές.

Αναπαράσταση δολοφονίας Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Επέτειος Αλέξη Γρηγορόπουλου: 14 χρόνια από την δολοφονία που ξύπνησε μόνο οργή

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια σημειώθηκε στα εξάρχεια η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια.

Δείτε τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια

Η σφαίρα από το όπλο του ειδικού φρουρού ήταν αρκετή για να κόψει το νήμα της ζωής του Αλέξη ξεκινώντας ένα κύμα εξέγερσης και μια βδομάδα συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Αναπαράσταση δολοφονίας Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας που δεν θα ξεχάσει κανείς

Ήταν Σάββατο 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο κόσμος γιόρταζε στα μπαρ ονομαστικές εορτές προσωπικές ή φίλων, όπως και η παρέα του Αλέξη που προτίμησε για τη βραδιά τα Εξάρχεια. Μια φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, στάθηκε αρκετή για να χάσει τη ζωή του, στη διασταύρωση Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών. Ανάμεσά τους ήταν και ο συνομήλικος του Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός.

Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε άπνου. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αναπαράσταση δολοφονίας Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το χρονικό της οργής

Η μοιραία σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Ο Αλέξης ήταν άοπλος όπως και οι φίλοι του. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο της Ελλάδας, στην αρχή με συγκεχυμένες πληροφορίες, με αρκετή παραπληροφόρηση και στη συνέχεια με συγκεκριμένη οργή.

Χιλιάδες βγήκαν αμέσως και εντελώς αυθόρμητα στους δρόμους εναντίον της αστυνομικής βίας. Λεπτά μετά τη δολοφονία στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου, ξέσπασαν οι πρώτες οδομαχίες έξω από τα πανεπιστήμια. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που τυλίγεται στις φλόγες, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εβδομάδας ταραχών.

Η επόμενη μέρα ξεκινά με μεγαλύτερες ταραχές. Ογκώδεις διαδηλώσεις διοργανώνονται νωρίς το μεσημέρι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share