Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναβλήθηκε η επίσκεψη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη

Τι συνέβη;

6 Δεκεμβρίου 2022 10:33
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναβλήθηκε η επίσκεψη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Πρωθυουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβαλε τις προγραμματισμένες του επισκέψεις στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου που θα τον μετέφερε.

Μάθετε επίσης για το επίδομα Χριστουγέννων του Πρωθυπουργού στην Αστυνομία και το Λιμενικό σώμα

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών στην Αλβανία που θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων. Η Σύνοδος για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί σε χώρα της περιοχής που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις γνωστές αιρεσιμότητες. Θα τονίσει επίσης τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού, δεδομένων των προκλήσεων που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας των Βαλκανίων και της ευρύτερης νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ως κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας, ενώ προηγουμένως θα συναντηθεί με Έλληνες επιχειρηματίες και με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Να σημειωθεί πως τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Συζήτηση πρωθυπουργού

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, καθώς και στο συνολικό ενταξιακό πλαίσιο, η ελληνική πλευρά πάγια προωθεί τα θέματα της ελληνικής μειονότητας.

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών έχει ήδη γίνει πολιτική συζήτηση (μάλιστα το θέμα τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών). Τώρα έχει ενδιαφέρον πως θα προχωρήσουν οι τεχνικές συζητήσεις με στόχο τη σύνταξη του συνυποσχετικού παραπομπής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα είναι πως οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share