Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αποκάλυψη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Tο «τέχνασμα» για την επιστροφή τους και οι μυστικές συνομιλίες Ελλάδας-Βρετανίας (video)

Ποια είναι η πρόταση του Βρετανικού Μουσείου;

4 Δεκεμβρίου 2022 21:59
Αποκάλυψη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Tο «τέχνασμα» για την επιστροφή τους και οι μυστικές συνομιλίες Ελλάδας-Βρετανίας (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην επιφάνεια βγήκε η βασική πρόταση που συζητούν Λονδίνο και Αθήνα, ώστε να γίνει πρακτικά εφικτή η επιστροφή και η έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην «πατρίδα» τους.

Θετική... αύρα πηγάζει από τη Βρετανία μετά την χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian για τις μυστικές συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους.

Μετά από την εκ νέου αναφορά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με τις μυστικές συνομιλίες της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο, στο επίκεντρο έχει βρεθεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, ώστε να υπερπηδηθούν οι νομικές και άλλες δυσκολίες, και τα Γλυπτά του Παρθενώνα να γυρίσουν στην Ελλάδα και να εκτίθενται πλέον στην Αθήνα.

Δείτε επίσης: Σκέψεις Μητσοτάκη για τράπεζες: Ανάληψη δικών τους ευθυνών - Από τα δικά τους κέρδη τα μέτρα στήριξης

Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη έγιναν με αφορμή νέου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο κάνει λόγο για μυστικές συναντήσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και με τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 από το Λονδίνο αποκαλύπτει την πλέον πιθανή λύση στον «γρίφο» της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο ανταποκριτής του καναλιού, Ισαάκ Καρυπίδης, ανέφερε ότι συνομίλησε με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, και του μετέφερε το εξής πολύ σημαντικό:

«Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα».

Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ό,τι «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share