Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023

Δραματικό «καμπανάκι» Τούρκου επιστήμονα: «Έρχεται μεγάλος σεισμός σε Αιγαίο και Κωνσταντινούπολη»

«Το Ελληνικό Τόξο, είναι επικίνδυνα επιρρεπές»

3 Δεκεμβρίου 2022 18:57
Δραματικό «καμπανάκι» Τούρκου επιστήμονα: «Έρχεται μεγάλος σεισμός σε Αιγαίο και Κωνσταντινούπολη»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, Τούρκος επιστήμονας προβλέπει έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Ο λόγος για τον Σερκάν Ιτσελί, που δηλώνει «ειδικός της μεταλλευτικής γεωλογίας, των επιστημών της γης και των σεισμών» και ο οποίος κάνει λόγο για έναν «μεγάλο, τεράστιο σεισμό που είχε προβλεφθεί για την περιοχή του Μαρμαρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η Κωνσταντινούπολη, και πιθανότατα θα χτυπήσει σύντομα την περιοχή του Αιγαίου».

«Με βάση τους υπολογισμούς που έκανα, η σειρά σεισμών του 1963 και του 1999 στο Γκελτσούκ έχει ανακουφίσει αρκετά το ρήγμα στον Μαρμαρά. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατός ένας σεισμός άνω των 5,8 έως 6,2 βαθμών στη θάλασσα του Μαρμαρά» δηλώνει ο Ιστελί. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα (3/12) είχαμε νέο σεισμό στην Εύβοια - Αισθητή η δόνηση και στην Αθήνα

Επίσης, τονίζει ότι «η περιοχή του Αιγαίου είναι ένα πολύ περίπλοκο μέρος για εμάς. Δυστυχώς, δεν παρακολουθούμε πολύ καλά αυτήν την περιοχή. Ειδικά η περιοχή κάτω από το νησί της Κρήτης, που ονομάζεται Ελληνικό Τόξο, είναι επικίνδυνα επιρρεπής σε σεισμούς. Αυτή η περιοχή είχε προηγουμένως προκαλέσει σεισμούς με μεγέθους 8 βαθμών και τώρα προκαλεί τους μεγαλύτερους σεισμούς».

Αναφορικά με την Τουρκία υποστηρίζει ότι ενδέχεται να εκδηλωθεί τσουνάμι σε περιοχές της Μούγλα. «Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε τον ετήσιο ρυθμό ολίσθησης αυτού του ρήγματος, την περίοδο επανάληψης του σεισμού και τον μεγαλύτερο σεισμό που παρήγαγε, ώστε να το αναλύσουμε ανάλογα», αναφέρει.

«Φυσικά, θα γίνει σεισμός στον Μαρμαρά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος των 7 Ρίχτερ. Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξαναγίνει μάρτυρας τόσο μεγάλου σεισμού στην ιστορία. Το 1963, οι δονήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο και συνεχίστηκαν διαδοχικά έχασαν την ενέργειά τους στη γραμμή του ρήγματος εκεί», καταλήγει.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share