Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μεγαλειώδης απάτη σε ΑΤΜ της χώρας - Τα «παγιδεύουν» και κλέβουν στοιχεία από εκατοντάδες κάρτες

Ο τρόπος δράσης των απατεώνων

3 Δεκεμβρίου 2022 14:22
Μεγαλειώδης απάτη σε ΑΤΜ της χώρας - Τα «παγιδεύουν» και κλέβουν στοιχεία από εκατοντάδες κάρτες
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύο υπήκοοι Βουλγαρίας, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών από ΑΤΜ, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω χθες το πρωί στην περιοχή του Ευόσμου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αλλοδαποί είχαν παγιδεύσει τρία μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) στη Θεσσαλονίκη -στον Εύοσμο, τη Νεάπολη κια τη Χαριλάου - με σκοπό την υποκλοπή στοιχείων και την κατασκευή αντιγράφων καρτών – κλώνων. Ενώ την ίδια ώρα, αν έχετε αυτό το PIN αλλάξτε το αμέσως - Το ξεκλειδώνουν πανεύκολα

Οι φερόμενοι ως δράστες τοποθετούσαν έναν μηχανισμό παγίδευσης στον καρτο-υποδοχέα του ΑΤΜ, καθώς και ένα πλαστικό κάλυμμα στο οποίο είχε προσαρμοστεί κατάλληλα μικροκύκλωμα και κάμερα, το οποίο επικολλούσαν στο επάνω πλαστικό περίβλημα του ΑΤΜ για την καταγραφή του κωδικού PIN που πληκτρολογούσε ο κάτοχος της κάρτας κατά τη χρήση της (skimming).

Ύστερα από σχετική καταγγελία διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς ότι οι δράστες κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022 είχαν τοποθετήσει τους τρεις μηχανισμούς παγίδευσης σε ΑΤΜ τραπεζικών υποκαταστήματων υποκλέπτοντας έτσι δεδομένα τουλάχιστον εξακοσίων εξήντα πέντε τραπεζικών καρτών, οι οποίες και ακυρώθηκαν εγκαίρως από τα τραπεζικά υποκαταστήματα, με την αποτραπείσα ζημιά να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 665.000 ευρώ, ενώ παράλληλα προστατεύθηκε μεγάλος αριθμός κατόχων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από τη δημιουργία καρτών – κλώνων.

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας 51 και 36 ετών σε βάρος των οποίων, καθώς και ενός ακόμη συνεργού τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, απάτη με υπολογιστή σε βαθμό κακουργήματος, παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Ανάληψη χρημάτων σε ΑΤΜ

Επίδομα «μισθός» 250 ευρώ στα ΑΤΜ κάθε μήνα - Πώς θα χορηγείται

Τη χορήγηση μηνιαίου οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής, ύψους 250 ευρώ, σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα.

Στο πλαίσιο κατάθεσης νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η κα Γκάγκα είπε ότι, από 01/01/2023 χορηγείται οριζόντια, σε όλους τους γιατρούς που υπηρετούν στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής. Το κίνητρο σημείωσε, χορηγείται ανεξαρτήτως ειδικότητας, «γιατί όλοι γιατροί του ΕΚΑΒ κάνουν την ίδια δουλειά».

Σημείωσε ότι τα 250 ευρώ είναι επιπλέον της αύξησης 120 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα και του 5% αύξησης στον βασικό μισθό. Σημειώνεται ότι η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, λόγω της συμμετοχής πλέον των 80 βουλευτών, θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης: Σπεύσατε να προλάβετε πριν το... ΑΤΜ - Εκπνέει η προθεσμία για το επίδομα 1.115 ευρώ

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχέδιου, καθώς και επί των επίμαχων άρθρων για την μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ και τη δυνατότητα γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share