Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Σκέψεις Μητσοτάκη για τράπεζες: Ανάληψη δικών τους ευθυνών - Από τα δικά τους κέρδη τα μέτρα στήριξης

Ποιες είναι οι απόψεις και τα σχέδια του πρωθυπουργού;

2 Δεκεμβρίου 2022 13:19
Σκέψεις Μητσοτάκη για τράπεζες: Ανάληψη δικών τους ευθυνών  - Από τα δικά τους κέρδη τα μέτρα στήριξης
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε φανερά την άποψή του αλλά και την δυσαρέσκειά του απέναντι στην στάση των τραπεζών για οτι έχει σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τους ευάλωτους δανειολήπτες και ζήτησε αυτά να καλυφθούν από τα κέρδη των τραπεζών.

Δείτε επίσης τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για τις επικείμενες εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός σήμερα το πρωί από την Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους υπογράμμισε πως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών και όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε 4 μέτρα:

  • τη στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες,
  • την αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού,
  • τη μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, και να βάλουν φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών
  • Παράλληλα υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ώστε τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη να μην πάρουν κανένα bonus για το 2022.

Συνάντηση πρωθυπουργού με πρόεδρο της Δημοκρατίας
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η συνάντηση Σταϊκούρα με εκπροσώπους τραπεζών

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε χθες νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ.Σταϊκούρας ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών να προχωρήσουν σε 4 μέτρα και τους έδωσε διορία 2 εβδομάδων:

1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share