Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Πέθανε ο ο Νικήτας Κοκολάκης

Θλίψη

2 Δεκεμβρίου 2022 10:39
Πέθανε ο ο Νικήτας Κοκολάκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ήταν από τους τελευταίους μιας γενιάς που άφησαν ευανάγνωστα τη σφραγίδα τους, στον παλιό Κερατόκαμπο.

Ο Νικήτας ήταν ταυτισμένος με τον γραφικό οικισμό και μαζί με τον αδερφό του, τον αείμνηστο Κοκόλα, ήταν οι καλύτεροι πρόξενοι της περιοχής.

Αναφερόμαστε στα πρώιμα εκείνα χρόνια, όταν ντόπιοι και ξένοι, ανακάλυπταν τις ομορφιές του παραλιακού νότου της Κρήτης. Ήταν η εποχή που, τα αδερφικά-παραλιακά μαγαζιά του Νικήτα και του Κοκόλα ήταν η αγνή και απροσποίητη ρεσεψιόν της ευρύτερης παραλιακής περιοχής του Κερατόκαμπου. Ανατρέχοντας στο παρελθόν θα αναδιφήσουμε ωραίες μνήμες, μνήμες που πληγώνουν, για ό,τι είχαμε και που, δυστυχώς, χάνεται οριστικά και αμετάκλητα. Με την εκδημία του Νικήτα Κοκολάκη, μπαίνει μια βαριά αλυσίδα στην κερκόπορτα μιας ολόκληρης εποχής που χρωμάτισαν άνθρωποι μιας άλλης πάστας.

Με αφορμή το θάνατο του Νικήτα Κοκολάκη, δεν μπορείς να μην ανακαλέσεις στη μνήμη τον Κοκόλα, τον Σπύρο το σωφέρη, τον Κονταξή, το Κιρινιό, τον Τζαμουζάκη, τον Λευτέρη τον καθηγητή, το Βαγγέλη Ηγουμενίδη, τον Κοντυλογιάννη, τον Μαυρογένη, τον Γιάννη Δοριάκη, τον αγροφύλακα Γιάννη Πλαντζουνάκη, αλλά και τους μεταγενέστερους, τον δάσκαλο τον Τρουλάκη, τον Κωστή και Μανώλη Τακτικάκη, τον Γιώργη Τσικνάκη, τον Μανώλη Κονδονασάκη, τον Γιάννη Κοκολάκη και πολλούς άλλους ακόμη που ήταν από τους πρώτους Βιαννίτες που μετοίκησαν στον παραλιακό οικισμό.

Πέθανε ο ο Νικήτας Κοκολάκης

Ο Νικήτας όμως, όπως και ο Κοκόλας, ήταν οι μονιμότατοι, «οι καλωσοριστάδες» του τόπου. Στα μαγαζιά τους γινόταν τα αξέχαστα πανηγύρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Νικήτα, εκεί συνωστίζονταν και διέμεναν οι πρώτοι διακοπεύοντες Βιαννίτες, εκεί χτυπούσε η καρδιά του εμπορίου κατά την γιορτινή εβδομάδα συλλογής των χαρουπιών, εκεί αράζανε τα ψαροκάικα του Στεφανή και του Σολακάκη! Ο θάνατος του Νικήτα Κοκολάκη εγγράφεται στην στερνή σελίδα ενός τόμου που αναφέρεται σε μια ολόκληρη εποχή, που τα είχε όλα: Καλαμπούρια και ευτράπελα, ρομαντισμούς, καντάδες και πανηγύρια, ρακοκατανύξεις και έρωτες!

Ο Νικήτας λοιπόν, ο τελευταίος Κερατοκαμπίτης μιας άλλης εποχής, φεύγει πλήρης ημερών, έχοντας στις αποθήκες του χαρές και λύπες. Χαρές για την προκοπή των παιδιών του, λύπες για τον πρόωρο θάνατο αγαπημένων του προσώπων.

Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Δημ. Σπανάκη και τα τρία τους παιδιά, τον Στέργιο, τον Δημήτρη και τον Γιώργο, όπως και τα εγγόνια τους, ευτύχησαν να τα δουν να προκόβουν στο στίβο της ζωής. Ο πρόωρος θάνατος της νύφης του, της αξέχαστης Αθανασίας Μανετάκη του κόστισε πολύ, γιατί ήταν ιδιαίτερα δεμένη η οικογένειά τους.

Ο Κερατόκαμπος δεν θα είναι ποτέ πια όπως τον θυμόμαστε οι παλιότεροι. Απουσίες όπως του Νικήτα και του Κοκόλα, μεγεθύνουν το πένθος μας και, σε μας, τους επιγενόμενους, δεν απομένει παρά η επίγευση της γλύκας των αναμνήσεων, όπως και η ευθύνη της Μνημοσύνης. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Αγίου Νικήτα, στον Κερατόκαμπο, αύριο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022.

Η ακριβής ώρα τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας δεν έχει ακόμη οριστεί.

Πηγή: viannitika.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share