Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κακοκαιρία Άριελ: Νέα έκτακτη προειδοποίηση από την ΕΜΥ! Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» - Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών-Κορίνθου από πτώση βράχου

Προβλήματα σε Σκόπελο και Θεσσαλονίκη από την κακοκαιρία Άριελ

1 Δεκεμβρίου 2022 12:30
Κακοκαιρία Άριελ: Νέα έκτακτη προειδοποίηση από την ΕΜΥ! Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» - Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών-Κορίνθου από πτώση βράχου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κακοκαιρία Άριελ: Νέα προειδοποίηση εξέδωσε η ΕΜΥ, τονίζοντας ότι το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 29-11-22 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Παράλληλα, για μερική επιστροφή της κακοκαιρίας στη χώρα μίλησε η Χριστίνα Σούζη στο πρωινό του ΣΚΑΪ, σήμερα (1/12), αναφερόμενη σε βροχές που θα πλήξουν συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας από το ερχόμενο Σάββατο.

Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία ARIEL, από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) αρχίζει να εξασθενεί. Κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στο Ιόνιο, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το απόγευμα.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Άριελ σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/12 η κακοκαιρία ARIEL επηρέαζε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τα νότια νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την νέα υπηρεσία METEONOW. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης στα διάφορα τμήματα της χώρας.

Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 09:15 – 10:10 της Πέμπτης 01/12.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, για το υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα θα συνεχιστούν ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι αργά το βράδυ θα σταματήσουν.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Πέμπτης 01/12.

Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών-Κορίνθου μετά την κατολίσθηση βράχων στην Κακιά Σκάλα

Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει τα οχήματα στην Αθηνών-Κορίνθου, καθώς η Εθνική Οδός έχει κλείσει μετά την κατολίσθηση βράχων στην Κακιά Σκάλα, λόγω της κακοκαιρίας «Άριελ».

Σημειώνεται πως η κατολίσθηση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (1/12) στην Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου στο 48ο χλμ. στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, λόγω της κακοκαιρίας «Άριελ».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του korinthostv.gr, λόγω της κατολίσθησης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα και έχει γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας. Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που καθαρίζουν τον δρόμο προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Όπως φαίνεται στα βίντεο του korinthostv.gr, οι βράχοι έχουν καλύψει από άκρη σε άκρη το οδόστρωμα και η διέλευση γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Εκτροπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα

Εκτροπή κυκλοφορίας από τον κόμβο Κινέττας (52,5 χλμ.) έως τον κόμβο Μεγάρων (38,6 χλμ.) στην κατεύθυνση προς Αθήνα έχει εφαρμοστεί εδώ και λίγη ώρα με εντολή της Τροχαίας λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή.

Πλημμύρες σε Πλαταμώνα, Βαρικό και Πλάκα

Μάχη με την κακοκαιρία «Άριελ» δίνουν τα συνεργεία και στον δήμο Δίου-Ολύμπου στην Πιερία, καθώς μέχρι τώρα οι ζημιές που έχουν καταγραφεί είναι ιδιαίτερα έντονες όπως τις περιγράφει στο GRTimes, ο δήμαρχος της περιοχής, Ευάγγελος Γερολιόλιος.

«Έχουμε σημαντικά προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής του Πλαταμώνα, στον κάμπο του Βαρικού και στην Πλάκα. Προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με διελεύσεις δρόμων και ζημιές σε υποδομές. Ό,τι δυνάμεις και μηχανήματα διαθέτει αυτή τη στιγμή ο δήμος είναι έξω και επιχειρούν όπου υπάρχει ανάγκη» ανέφερε στο GRTimes ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες η συνολική ποσότητα νερού που έπεσε στην περιοχή από την βροχόπτωση έφτασε ακόμη και τα 155mm «μιλάμε δηλαδή για μια μεγάλη ποσότητα που δημιούργησε μεγάλα ζητήματα στις απορροές προς τον Θερμαϊκό. Ευελπιστούμε ότι μετά το μεσημέρι η κακοκαιρία θα κοπάσει», πρόσθεσε ο κ. Γερολιόλιος.

Πλημμύρισαν καταστήματα στον Πλαταμώνα

Ο δήμαρχος Δίου – Ολύμπου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι πλημμύρες σημειώθηκαν σε καταστήματα του Πλαταμώνα, καθώς «η κακοκαιρία είναι ιδιαίτερα έντονη, με ένταση αλλά και μεγάλες βροχοπτώσεις».

Για τον λόγο αυτό εξάλλου τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά καθώς όπως σημειώνει ο κ. Γερολιόλιος «πέρα από οτιδήποτε άλλο προέχει η ασφάλεια των μαθητών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής στους οποίους συνιστούμε για όσο διαρκούν ακόμη τα φαινόμενα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».

Σκόπελος: Κλειστά σχολεία λόγω της κακοκαιρίας Άριελ

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου και όχι μόνο η κακοκαιρία «Άριελ» που έφερε έντονες βροχοπτώσεις στο νησί επί 72 ώρες.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης, τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν καταπτώσεις βράχων, ενώ πλημμύρισαν κάποια σπίτια στην περιοχή του Κάστρου. Προσέθεσε ότι όλα τα σχολεία θα μείνουν σήμερα κλειστά.

Η έντονη κακοκαιρία προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές στο ελικοδρόμιο του νησιού. Από τη βροχή καταστράφηκε ο κλωβός με το σύστημα φωτισμού με τηλεχειρισμό αλλά και ο εξωτερικός επιδαπέδιος φωτισμός. «Η λειτουργία του ελικοδρομίου είναι πολύ σημαντική για το νησί, ειδικά για τους χειμερινούς μήνες» τόνισε στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Άγγελος Ξηντάρης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Σκοπέλου. «Είναι ένα παλιό σύστημα και τώρα για να το αντικαταστήσουμε απαιτείται ποσό 130.000 ευρώ τουλάχιστον» τόνισε.

Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη

Στον νομό Θεσσαλονίκης η κακοκαιρία Άριελ προκάλεσε προβλήματα ηλεκτροδότησης και πτώσεις δέντρων. Πιο συγκεκριμένα, χωρίς ρεύμα είναι περιοχές των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού και Θέρμης, ενώ στα σημεία αυτά βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών. Στον Δήμο Θερμαϊκού, λόγω της διακοπής ρεύματος, σημειώθηκαν και προβλήματα υδροδότησης.

Εξαιτίας των δυνατών ανέμων καταγράφηκαν πτώσεις δένδρων στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ η Πυροσβεστική κλήθηκε σε πέντε περιπτώσεις για κοπές. Σε μία περίπτωση, στην οδό Ολύμπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δέντρο έπεσε πάνω σε όχημα, χωρίς να αναφερθεί τραυματισμός.

Εξάλλου, κάδοι απορριμμάτων έχουν μετακινηθεί από τον αέρα, με τους οδηγούς και πεζούς να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στους δρόμους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share