Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Εύβοια: «Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ θεωρείται ως ο ελάχιστος μέγιστος που μπορεί να γίνει...» - Καμπανάκι του καθηγητή Γεωλογίας Κώστα Παπαζάχου

«Ήδη από τις 25 Οκτωβρίου είχαν εκδηλωθεί προσεισμικά φαινόμενα»

1 Δεκεμβρίου 2022 09:05
Σεισμός στην Εύβοια: «Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ θεωρείται ως ο ελάχιστος μέγιστος που μπορεί να γίνει...» - Καμπανάκι του καθηγητή Γεωλογίας Κώστα Παπαζάχου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τον σεισμό στην Εύβοια, και τόνισε πως η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε ο σεισμός έχει άγνωστο ιστορικό και πως θα έπρεπε να είχε προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα το γεγονός πως ήδη από τις 25 Οκτωβρίου είχαν εκδηλωθεί προσεισμικά φαινόμενα. Παράλληλα, άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ των σεισμολόγων Γεράσιμου Παπαδόπουλου και Άκη Τσελέντη, με αφορμή τους σεισμούς που «χτύπησαν» χθες, Τρίτη, την Εύβοια και έχουν ταρακουνήσει πολύ μεγάλο της χώρας, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.

«Ήταν βιαστική τοποθέτηση ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Επιμένω ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην έχουμε τόσο μεγάλη βεβαιότητα. Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα έχουν εγγενώς την αβεβαιότητα.

Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε ότι μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ, διότι όλοι έχουμε πει ότι είναι σχεδόν μία άγνωστη περιοχή. Τώρα αρχίζουμε να την μαθαίνουμε, τώρα αρχίζει να «τρέχει» η καταγραφή των σεισμών, από την οποία μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμες πληροφορίες, διότι αφενός δεν υπάρχει στην επιφάνεια εκδήλωση του ρήγματος και αφετέρου δεν έχουμε καταγεγραμμένο ιστορικό στην περιοχή», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Είναι μία αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας – και βάζω τον εαυτό μου μέσα – ότι δεν δώσαμε προσοχή, να πούμε γιατί κουνάει συνεχώς από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα; Αποδεικνύεται ότι ήταν προσεισμική ακολουθία, όπως ήταν και πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Επί 4 μήνες κουνούσε συνέχεια και κατέληξε σε σεισμό 6 Ρίχτερ».

Κώστας Παπαζάχος: «Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ θεωρείται ως ο ελάχιστος μέγιστος που μπορεί να γίνει...»

Με τη σειρά του ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, τόνισε πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει άγνωστο ιστορικό σεισμικότητας και πως η μετασεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη.

«Είναι μία περιοχή με μία σχετικά άγνωστη ιστορική σεισμικότητα με όχι πολύ καλά κατανοημένα τα ρήγματα της περιοχής και με μία ακολουθία που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Δεν μπορούμε να πούμε με πλήρη βεβαιότητα ότι μιλάμε για τον κύριο σεισμό.

Τέτοια ρήγματα, γνωστά και άγνωστα, υπάρχουν σχεδόν παντού. Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ θεωρείται ως ο ελάχιστος μέγιστος σεισμός που μπορεί να γίνει σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος», δήλωσε και συμπλήρωσε πως οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να αναλύσουν τα δεδομένα.

Σεισμός στις Αλκυονίδες

Με αφορμή τις δηλώσεις του Άκη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος είχε δηλώσει πως έχει χάσει τον ύπνο του επειδή έχει μαζευτεί μεγάλη σεισμική ενέργεια στην περιοχή των Αλκυονίδων, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε επί του θέματος και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιο νεότερο στοιχείο που θα προκαλούσε ανησυχία.

«Δεν είναι κακό να ανησυχούμε για τις Αλκυονίδες, είναι κακό να λέμε ότι ανησυχούμε και ότι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο από αυτά που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι κακό αν ανησυχούμε και να το λέμε δημόσια, χωρίς καμία προηγούμενη επιστημονική συζήτηση, μέσα σε φορείς που μπορεί να συζητηθεί, όταν έχουμε ανοιχτή την πληγή στη διεγερμένη περιοχή της Εύβοιας που βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Αττική», τόνισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share