Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο αντιστράτηγος ε.α. Στέλιος Τζανάκης

Είχε αποταχθεί επί χούντας & πάλεψε για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας

30 Νοεμβρίου 2022 14:12
Πέθανε ο αντιστράτηγος ε.α. Στέλιος Τζανάκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας Στέλιος Τζανάκης. Ο εκλιπών είχε διατελέσει διοικητής της Ασφάλειας Αττικής και Γενικός Διευθυντής Αττικής. Πρωτοστάτησε στην ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων με την Χωροφυλακή. Παράλληλα, θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο η είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη θεάτρου, Λεωνίδα Τριβιζά

Η χούντα των συνταγματαρχών τον είχε αποτάξει. Επανήλθε στις τάξεις της Αστυνομίας Πόλεων το 1975 και πάλεψε για τον εκδημοκρατισμό του Σώματος. Ήταν πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Παντείου.

Πέθανε ο Στέλιος Τζανάκης

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη, στις 16.00 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πλατεία Ευαγγελίστριας, στα Καλύβια Θορικού. Θα ταφεί, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο κοιμητήριο του χωριού του, στα Σχινοκάψαλα Ιεραπέτρας.

Πέθανε ο θρυλικός πιλότος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος - Ο τελευταίος επιζών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο θρυλικός πιλότος, τελευταίος επιζών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών. Παράλληλα, στο πένθος έχει βυθιστεί το χωριό Καρίνες στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και το Ρέθυμνο από τον τραγικό θάνατο του 47χρονου Βαγγέλη Λαγουδάκη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του, με το οποίο εκτελούσε γεωργικές εργασίες.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920. Κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1940. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945) ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου. Είχε στο ενεργητικό του πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη «Hurricane» και «Spitfire». Για την δράση του αυτή του απονεμήθηκαν δέκα πολεμικά παράσημα.

Την περίοδο 1945-1967 διετέλεσε εκπαιδευτής σε στρατιωτικές σχολές και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και διοικητής μεγάλων αεροπορικών μονάδων και διευθυντής επιχειρήσεων σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Το 1964-1967 ήταν ακόλουθος άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Αποστρατεύτηκε τον Απρίλιο του 1967.

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος

Στη συνέχεια εργάστηκε για εννέα χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος στη Χαλυβουργική και από το 1978-1997 ήταν τεχνικός σύμβουλος της Mc Donnell Douglas Corporation. Ως βετεράνος πολεμικός πιλότος ήταν πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων αεροπόρων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, κλάδος Αθηνών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share