Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Έρχονται επιδοτήσεις για ηλιακό θερμοσίφωνα: Πάνω από 1.000 ευρώ το ποσό - Διαδικασία αιτήσεων

Ανοίγει η ειδική πλατφόρμα

30 Νοεμβρίου 2022 10:19
Έρχονται επιδοτήσεις για ηλιακό θερμοσίφωνα: Πάνω από 1.000 ευρώ το ποσό - Διαδικασία αιτήσεων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανοίγει η ειδική πλατφόρμα για τον ηλιακό θερμοσίφωνα στο gov.gr έως τον Μάρτιο του 2023 για την υποβολή αιτήσεων για όσους ενδιαφέρονται να λάβουν επιδότηση για αντικατάσταση του ηλεκτρικού τους θερμοσίφωνα με ηλιακό σύμφωνα με το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μάθετε επίσης ποιές συσκευές καίνε περισσότερο ρεύμα στο σπίτι

Το επίδομα θα είναι ύψους έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του καθενός και η διαδικασία θα είναι ανάλογη με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Νέο πρόγραμμα αγοράς αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα αναμένεται να τρέξει το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Το ποσό της επιδότησης θα φτάνει έως τα 1.000 ευρώ και οι αιτήσεις θα τρέξουν μέσω πλατφόρμας όπως το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Ηλιακός θερμοσίφωνας: «Το πρώτο τρίμηνο του 2023…»

Επιδότηση ηλιακού Θερμοσίφωνα

«Επεξεργαζόμαστε τον οδηγό για ένα πρόγραμμα που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια πλατφόρμα» ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Real.

Μία από τις παραμέτρους που θα οριστικοποιηθεί έως τότε είναι το ακριβές ύψος της επιδότησης – το οποίο και πάλι θα είναι κλιμακούμενο, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης στα νοικοκυριά με το μικρότερο εισόδημα.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι έχει υπερδιπλασιαστεί γεγονός που σημαίνει οτι θα αυξηθούν και οι δικαιούχοι του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.

Μέχρι τώρα υπήρχαν πληροφορίες ότι το πρόγραμμα αυτό θα αφορούσε στην αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος αλλά και της αγοράς νέων ηλιακών. Ωστόσο μ διευκρινίσεις που παραχώρησε ο κ. Σκρέκας για το πρόγραμμα είναι ότι αυτό θα αφορά μόνο την αντικατάσταση ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Επίσης προβλέπεται πως το μέσος κόστος αγοράς τους θα είναι από 800 έως και 1.000 ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως με εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Αίτηση το 2022 με ΑΦΜ στο gov.gr

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης που περιμένουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί επίσημα πριν από το τέλος του έτους, για να ξεκινήσει να «τρέχει» το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δυνητικοί δικαιούχοι για να λάβουν το εκπτωτικό voucher και να αγοράσουν τον ηλιακό θερμοσίφωνα της επιλογής τους, ωστόσο, γνωρίζουμε πως «πιλότος» θα είναι το «Αλλάζω συσκευή». Η επιταγή θα καλύπτει τους δικαιούχους από 800 έως 1.000 ευρώ.

Έτσι, βγαίνουν τα συμπεράσματα για τις εισοδηματικές κατηγορίες που θα μπορέσουν να κάνουν αίτηση, καθώς άλλες λεπτομέρειες.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, καθώς όλα τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα και θα διασταυρώνονται. Επίσης, όταν ξεκινήσει η διαδικασία, η αίτηση θα «ανοίγει» ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ στο gov.gr

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε η έκπτωση της επιταγής θα καθοριστεί από το εισόδημα:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Τι πρέπει να ξέρετε πριν επιλέξετε

Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή.

Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

Διπλής ενέργειας

Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.

Τριπλής ενέργειας

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

  • στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
  • στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.

Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Το μυστικό για να μην πιάσει σκουριά ο ηλιακός σου

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κάνει τη δουλειά του χειμώνα-καλοκαίρι εξασφαλίζοντας άφθονο ζεστό νερό με ασύγκριτη οικονομία, αλλά και σε βοηθά και στην οικονομική θέρμανση (τριπλής ενέργειας), αλλά όπως όλα τα πράγματα, έχει και αυτός ανάγκη από σωστή και πλήρη συντήρηση για να «ζήσει» πάρα πολλά χρόνια χωρίς βλάβες (άρα έξοδα που μπορείς να αποφύγεις.

Έτσι αντιμετωπίζεις το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης & σώζεις τον ηλιακό!

  • Η ράβδος μαγνησίου (ανόδιο) προστατεύει τον ηλιακό από τη διάβρωση (σκουριά)
  • Τοποθετείται στο εσωτερικό του θερμοδοχείου (στο γνωστό μας boiler)
  • Χρειάζεται αλλαγή κάθε 2-3 χρόνια
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του ηλιακού θερμοσίφωνα (20-30 χρόνια)
  • Η ηλεκτρόλυση δημιουργεί στον ηλιακό διάβρωση, σκουριά, τρύπημα!

Στον ηλιακό θερμοσίφωνα παρουσιάζεται το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης. Τον διαβρώνει, με αποτέλεσμα την παρουσία διαρροών που οδηγεί –αν δεν το φροντίσεις- σε ανεπανόρθωτη ζημιά. Γιατί γίνεται αυτό; Πολύ απλά, χωρίς τεχνικούς όρους, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει λόγω της επαφής με το νερό, αλλά και λόγω της διαφορετικότητας των μετάλλων που αποτελούν τον ηλιακό, αλλά και το δίκτυο (χαλκός, αλουμίνιο και ατσάλι).

Η ράβδος μαγνησίου δίνει τη λύση, τι πρέπει να προσέξεις!

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ηλεκτρόλυσης στον ηλιακό θερμοσίφωνα τοποθετείται στο εσωτερικό του θερμοδοχείου (στο γνωστό μας boiler) μία ράβδος. Η ράβδος αυτή (ανόδιο) είναι κατασκευασμένη από μαγνήσιο και η δουλειά της είναι να προστατεύει τον ηλιακό μας από την ηλεκτρόλυση (διάβρωση, σκουριά).

Ουσιαστικά, για να το πούμε απλά, η ράβδος μαγνησίου θυσιάζεται και διαβρώνεται στη θέση των προστατευομένων μετάλλων του ηλιακού σου θερμοσίφωνα.

Η ράβδος μαγνησίου είναι ένα αναλώσιμο υλικό, φθείρεται και χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 2-3 χρόνια (ανάλογα τη χρήση και την σκληρότητα του νερού ανά περιοχή). Η αντικατάστασή της περιλαμβάνεται σε ένα πλήρες service συντήρησης.

Αν συντηρείς σωστά τον ηλιακό θερμοσίφωνα, τότε αυτός θα σε ανταμείψει και θα έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 20-30 χρόνια. Αν «ξεχνάς» να αλλάζεις τη ράβδο μαγνησίου, τότε ο ηλιακός σου δεν θα «ζήσει» για πολλά χρόνια -η διάρκεια ζωής μπορεί να μειωθεί στο μισό ή και λιγότερο- γιατί πολύ απλά θα σκουριάσει και θα τρυπήσει το θερμοδοχείο (boiler).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share