Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι: «Παίζανε θέατρο και μας είπαν ότι όλα έγιναν καλώς! Δε θα ξεχάσω ποτέ και δεν θα συγχωρήσω» - «Καταπέλτης» η κατάθεση μάρτυρα

«Κανείς να μην βιώσει αυτό που ζήσαμε»

29 Νοεμβρίου 2022 12:51
Δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι: «Παίζανε θέατρο και μας είπαν ότι όλα έγιναν καλώς! Δε θα ξεχάσω ποτέ και δεν θα συγχωρήσω» - «Καταπέλτης» η κατάθεση μάρτυρα
(EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συγκλόνισε σήμερα με την κατάθεσή του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μάρτυρας δικηγόρος, ο οποίος έχασε την 85χρονη μητέρα του στις φλόγες, ενώ η αδελφή του, ο γαμπρός του και τα ανίψια του κινδύνεψαν και αυτά. Παράλληλα, διαβάστε εδώ μία κατάθεση «κόλαφο» δικηγόρου που έχασε τον αδελφό της.

«Κανείς να μην βιώσει αυτό που ζήσαμε»

«Εύχομαι κανείς να μη βιώσει αυτό που βιώσαμε. Να είσαι στο νεκροτομείο και να βιώνεις τη μυρωδιά της σαπίλας και του καμένου για να ακούσουμε μετά ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε», ανέφερε ο μάρτυρας Π. Κωνσταντάκης, δικηγόρος στο επάγγελμα.

«Ήρθαν και μου είπαν να σου δώσουμε 2.000 ευρώ αλλά τι να τα κανείς; Ο πρωθυπουργός της χώρας. Δε θα το ξεχάσω ποτέ» κατέθεσε ο μάρτυρας για να περιγράψει στη συνέχεια τις στιγμές κατά τις οποίες χάθηκε η μητέρα του, μπροστά μάλιστα στα μάτια της αδελφής του και του γαμπρού του, οι οποίοι αναγκάστηκαν να την αφήσουν στο σημείο που έπεσε έχοντας χάσει τις αισθήσεις της.

«Την ημέρα της πυρκαγιάς ήμουν στο γραφείο μου στη Γλυφάδα. Άκουσα για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Άνοιξα τη τηλεόραση και είδα τη Μαραθωνος να καίγεται. Αναγνώρισα το σημείο, ήταν 50 μέτρα από το πατρικό μου σπίτι. Έχασα τη γη κάτω από το πόδια μου», είπε ξεκινώντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο ο κ. Κωνσταντάκης για να συνεχίσει:

«Επικοινώνησα με το γαμπρό μου. Μου είπε πως ήταν σε μια μικρή παραλία και ήταν καλά. Άκουγα μέσα από το τηλέφωνο κραυγές και ίσως εκρήξεις. Άκουγα την αδελφή μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Ρώτησα «η μάνα μου που είναι;» Μου απάντησε η μάνα σου δεν πρόλαβε… Ξεκίνησαν να φύγουν από το σπίτι όταν έπεσε το ρεύμα, γύρω στις 18.20.

Κατάλαβαν ότι είναι άσχημα τα πράγματα. Μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν λόγω της μητέρας μου. Βγαίνοντας στην παραλιακή θέλησαν να πάνε Νέα Μάκρη. Δυστυχώς διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι. Βγαίνοντας η αδελφή μου να πάει προς Νέα Μάκρη έπεσαν σε μποτιλιάρισμα από αμάξια που παρατούσε ο κόσμος για να σωθεί από τη φωτιά. Η αδελφή μου τότε έκανε δεξιά. Χωρίστηκε η οικογένεια.

Τα παιδιά πήγαν προς το λιμάνι και ο γαμπρός μου ακολούθησε την αδελφή μου και τη μητέρα μου. Έφτασαν στο ύψος της Περικλέους. Έβαλαν το αμάξι σε μια εσοχή απέναντι από μια από τις 14 διόδους του Ματιού που έχουν πρόσβαση στην παραλία… Περπάτησαν σε ένα κακοτράχαλο σημείο, ενόψει του ότι κινούνται σε καπνό προσπαθούσαν να μπουν σε κάποια από τις καθόδους για τις παραλίες.

Σε κάποιο σημείο υπήρχε ένα πεύκο μεγάλο και η μητέρα μου σκόνταψε σε μια από τις ρίζες. Την ώρα που πήγαν να την βοηθήσουν η αδελφή μου και γαμπρός μου η φωτιά χτύπησε τη μητέρα μου. Προσπάθησαν να τη βοηθήσουν, εκείνη είχε χάσει τις αισθήσεις της. Έκαναν 40 μέτρα και βρήκαν μια κάθοδο σε μια παραλία. Έμειναν εκεί μέχρι τις 12.30 το βράδυ χωρίς να ασχοληθεί κανείς μαζί τους».

«Παίζανε θέατρο και μας είπαν ότι όλα έγιναν καλώς! Δε θα ξεχάσω ποτέ και δεν θα συγχωρήσω»

Εμφανώς φορτισμένος για τα όσα βίωσε ο μάρτυρας τόνισε ότι «κάποιο γέλαγαν στις πλάτες μας», ενώ μίλησε για «θέατρο σκιών» εκ μέρους των τότε κυβερνώντων αφήνοντας να εννοηθεί ότι από νωρίς ήταν γνωστές οι πληροφορίες για νεκρούς.

Είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του: «Στις 18.20 έφυγαν από το σπίτι και η μητέρα μου «έφυγε» 18.45 και ήδη υπήρχαν πολλοί νεκροί. Εγώ το έμαθα 19.10 ότι έχουμε νεκρό. Από τις πληροφορίες που έμαθα μετά υπήρχαν και άλλοι, τουλάχιστον 10 νεκροί μέχρι τις 19.30. Η κατάσταση ήταν δυο λαλούν και τρεις χορεύουν.

Δεν σηκώθηκε ούτε ένα πτητικό μέσο να ανακόψει τη φωτιά στη Πεντέλη, ήταν όλοι στη Κινέττα. Ο κ. Δήμαρχος Ραφήνας δήλωνε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η φωτιά πήγαινε βόρεια και ότι δεν υπήρχε ζήτημα εκκένωσης για το Μάτι. Δεν σηκώθηκε μέσο να εκτιμήσει το κίνδυνο, ξέρω πολύ καλά τι λέω. Είμαι από πέντε ετών παιδί στο Μάτι.

Πάντα καταλαβαίναμε από τα αεροπλάνα ότι υπάρχει φωτιά στη περιοχή και ξέραμε πάντα ότι η φωτιά δε περνάει τη Μαραθώνος γιατί τα πτητικά μέσα φρόντιζαν να μην περάσει. Ένα ρημάδι Σινούκ δε μπορούσε να σηκωθεί να κόψει τη φωτιά; Μείναμε απροστάτευτοι, χωρίς καμία ενημέρωση. Μας παραπληροφορούσαν άνθρωποι που είχαν ευθύνη να μας βοηθήσουν. Το καταπληκτικό είναι ότι ο κ. δήμαρχος Ραφήνας μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό και είπε ότι η φωτιά πήγαινε προς τα βόρεια και ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για το Μάτι.

Πείτε μου εσείς, ακούς το Δήμαρχο να λέει αυτά, δεν ακούς πυροσβεστικά, σειρήνες και πιθανολογείς ότι ο καπνός είναι από την Κινέττα, θα σηκωνόσασταν να φύγετε; …Αλλά κατά τ’ άλλα όλα δούλεψαν σωστά. Αυτό και το «να σου δώσω δυο χιλιάρικα αλλά τι να τα κάνεις», δε θα τα ξεχάσω ποτέ. Μας το είπε ο πρωθυπουργός της χώρας. Έχω κάνει τρομερή υπομονή για να μπορέσω να βρεθώ μπροστά σας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share