Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Έκτακτη προειδοποίηση της Χριστίνας Σούζη: «Από αύριο βράδυ σε όλη την Ελλάδα...»

Τι αναφέρει η μετεωρολόγος;

28 Νοεμβρίου 2022 11:39
Έκτακτη προειδοποίηση της Χριστίνας Σούζη: «Από αύριο βράδυ σε όλη την Ελλάδα...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε προειδοποίηση προχωρά η Χριστίνα Σούζη για τον καιρό, μιλώντας με τη σειρά της για το πότε και το πού θα μας «χτυπήσει» η κακοκαιρία, που αναμένεται, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να κάνει λόγο για επικίνδυνες καταστάσεις.

Η έμπειρη μετεωρολόγος έκανε λόγο για μια βροχερή εβδομάδα και τα κύρια φαινόμενα, με βροχές και χιόνια, να έρχονται από αύριο (29/11) το βράδυ έως και το απόγευμα της Πέμπτης (1/12), για να βελτιωθούν οι συνθήκες προς το Σαββατοκύριακο.

«Κλείδωσαν» τα Μερομήνια: Αυτός θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα! Που θα χιονίσει;

Μερομήνια: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολύς είναι ο κόσμος που περιμένει τα μερομήνια για να δει τι θα «βγάλουν» αυτά για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέσα στο έτος.

Όσο, λοιπόν, πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ευλόγως μας απασχολεί το τι καιρός θα επικρατήσει εκείνες τις ιδιαίτερες μέρες όπου άλλοι περιμένουν με προσμονή κάποιες λευκές «εορταστικές» νιφάδες και κάποιοι άλλοι ελπίζουν σε έναν ήπιο καιρό για να μπορέσουν είτε να ταξιδέψουν, είτε να δουν με ευκολία τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τι λένε τα μερομήνια για τον καιρό που θα επικρατήσει στις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα μερομήνια αυτή τη στιγμή, ενώ πλησιάζουμε στα τέλη του Νοέμβρη, βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο όπου ο καιρός στη χώρα αλλάζει.

Ενώ περάσαμε έναν Νοέμβρη αρκετά ήπιο όσο ο μήνας τελειώνει τόσο οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Τα πρώτα κρύα είναι γεγονός και οι τελευταίες μέρες του μήνα, σύμφωνα πάντα με τα μερομήνια, θα είναι ακόμα πιο κρύες!

Τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και τον Δεκέμβριο. Οι καιρικές συνθήκες με τις οποίες θα μπει ο τελευταίος μήνας του χρόνου αναμένονται δύσκολες και έντονες.

Το παζλ του καιρού θα το διαμορφώνουν κρύα, χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τα μερομήνια «βλέπουν» και χιόνια τόσο στο πρώτο όσο και στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα – δηλαδή το εορταστικό δεκαήμερο των Χριστουγέννων!

Φαίνεται, μάλιστα, πως τότε – στο δεύτερο δηλαδή κύμα κακοκαιρίας, φαίνεται θα δούμε έντονες χιονοπτώσεις σε πολλά σημεία της χώρας.

ΤΙ λένε τα Μερομήνια;

Τι καιρός θα επικρατήσει τον Ιανουάριο;

Τον Γενάρη τα πράγματα θα είναι κάπως διαφορετικά. Κύριο χαρακτηριστικά του καιρού που θα επικρατήσει τον πρώτο μήνα του 2023 είναι η αστάθεια, καθώς όπως πολλά στοιχεία δείχνουν θα υπάρξουν πολλά σκαμπανεβάσματα και ανατροπές στον καιρό!

Ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο. Το πρώτο πενθήμερο του μήνα αναμένεται να είναι αρκετό κρύο, στη συνέχεια ο υδράργυρος θα ανέβει, με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ μετά τις 19 Ιανουαρίου τα Μερομήνια δείχνουν διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, με πολικό ψύχος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Θα είναι, ομολογουμένως, αρκετά εντυπωσιακή η διάρκεια του χειμώνα, καθώς ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας προβλέπει στα Μερομήνια του, διαδοχικές καταβάσεις ψύχους και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και μέσα στον Απρίλιο, ενώ χιόνια σε κορυφές βουνών θα πέσουν ακόμα και τον Μάιο.

Τι είναι τα μερομήνια

Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία είναι απλή. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ

Τα μερομήνια και η σχέση τους με τη μετεωρολογία

Τα “μερομήνια” αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα “μερομήνια”.

Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.

Λόγω αρχαιότητας της μεθόδου, η πιθανή σωστή παρατήρηση είναι η δεύτερη (δηλαδή από τις 14 Αυγούστου).

Η ερμηνεία

Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.

Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.

Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.

Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.

Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Καιρός - Μερομήνια Χριστούγεννα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share