Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Κλείδωσαν» τα Μερομήνια: Αυτός θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα! Που θα χιονίσει;

Τι μας περιμένει;

28 Νοεμβρίου 2022 08:20
«Κλείδωσαν» τα Μερομήνια: Αυτός θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα! Που θα χιονίσει;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μερομήνια: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολύς είναι ο κόσμος που περιμένει τα μερομήνια για να δει τι θα «βγάλουν» αυτά για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέσα στο έτος.

Όσο, λοιπόν, πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ευλόγως μας απασχολεί το τι καιρός θα επικρατήσει εκείνες τις ιδιαίτερες μέρες όπου άλλοι περιμένουν με προσμονή κάποιες λευκές «εορταστικές» νιφάδες και κάποιοι άλλοι ελπίζουν σε έναν ήπιο καιρό για να μπορέσουν είτε να ταξιδέψουν, είτε να δουν με ευκολία τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τι λένε τα μερομήνια για τον καιρό που θα επικρατήσει στις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα μερομήνια αυτή τη στιγμή, ενώ πλησιάζουμε στα τέλη του Νοέμβρη, βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο όπου ο καιρός στη χώρα αλλάζει.

Ενώ περάσαμε έναν Νοέμβρη αρκετά ήπιο όσο ο μήνας τελειώνει τόσο οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Τα πρώτα κρύα είναι γεγονός και οι τελευταίες μέρες του μήνα, σύμφωνα πάντα με τα μερομήνια, θα είναι ακόμα πιο κρύες!

Τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και τον Δεκέμβριο. Οι καιρικές συνθήκες με τις οποίες θα μπει ο τελευταίος μήνας του χρόνου αναμένονται δύσκολες και έντονες.

Το παζλ του καιρού θα το διαμορφώνουν κρύα, χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τα μερομήνια «βλέπουν» και χιόνια τόσο στο πρώτο όσο και στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα – δηλαδή το εορταστικό δεκαήμερο των Χριστουγέννων!

Φαίνεται, μάλιστα, πως τότε – στο δεύτερο δηλαδή κύμα κακοκαιρίας, φαίνεται θα δούμε έντονες χιονοπτώσεις σε πολλά σημεία της χώρας.

ΤΙ λένε τα Μερομήνια;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τι καιρός θα επικρατήσει τον Ιανουάριο;

Τον Γενάρη τα πράγματα θα είναι κάπως διαφορετικά. Κύριο χαρακτηριστικά του καιρού που θα επικρατήσει τον πρώτο μήνα του 2023 είναι η αστάθεια, καθώς όπως πολλά στοιχεία δείχνουν θα υπάρξουν πολλά σκαμπανεβάσματα και ανατροπές στον καιρό!

Ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο. Το πρώτο πενθήμερο του μήνα αναμένεται να είναι αρκετό κρύο, στη συνέχεια ο υδράργυρος θα ανέβει, με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ μετά τις 19 Ιανουαρίου τα Μερομήνια δείχνουν διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, με πολικό ψύχος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Θα είναι, ομολογουμένως, αρκετά εντυπωσιακή η διάρκεια του χειμώνα, καθώς ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας προβλέπει στα Μερομήνια του, διαδοχικές καταβάσεις ψύχους και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και μέσα στον Απρίλιο, ενώ χιόνια σε κορυφές βουνών θα πέσουν ακόμα και τον Μάιο.

Τι είναι τα μερομήνια

Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία είναι απλή. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ

Τα μερομήνια και η σχέση τους με τη μετεωρολογία

Τα “μερομήνια” αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα “μερομήνια”.

Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.

Λόγω αρχαιότητας της μεθόδου, η πιθανή σωστή παρατήρηση είναι η δεύτερη (δηλαδή από τις 14 Αυγούστου).

Η ερμηνεία

Όταν έχει αέρα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι άστατος.

Όταν υπάρχουν άσπρα σταθερά σύννεφα, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα έχει βροχές.

Όταν υπάρχουν άσπρα σύννεφα που τρέχουν ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι χιονιάς.

Όταν υπάρχουν σκούρα σύννεφα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι κρύος.

Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, ο καιρός του αντίστοιχου μήνα θα είναι καλός.

Καιρός - Μερομήνια Χριστούγεννα
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Καιρός σήμερα – Αναλυτικά η πρόγνωση του meteo.gr

Νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022. Σχετικά χαμηλές μέγιστες θερμοκρασίες. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά αναμένονται αραιές νεφώσεις που στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι πυκνότερες. Βροχές θα σημειωθούν αρχικά στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν στην Ήπειρο, στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 0 έως 11, στη Θεσσαλία από 3 έως 12, στην Ήπειρο από 3 έως 15, στην Ανατολική Στερεά από 5 έως 14, στη Δυτική Στερεά από 5 έως 15, στην Πελοπόννησο από 4 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από και Ανατολικού 8 έως12, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 8 έως 15, στις Κυκλάδες από 10 έως 16, και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχοπτώσεων στα βόρεια προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share