Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Οι ασταμάτητες καταγγελίες από το καλοκαίρι και η υπόθεση της 12χρονης που «πάγωσε» τις εξελίξεις - Αντίδραση και «πυρά» από τον πατέρα Αντώνιο

Συγκλονίζουν οι περιγραφές κακοποιήσεων και ξυλοδαρμών

27 Νοεμβρίου 2022 09:00
Κιβωτός του Κόσμου: Οι ασταμάτητες καταγγελίες από το καλοκαίρι και η υπόθεση της 12χρονης που «πάγωσε» τις εξελίξεις - Αντίδραση και «πυρά» από τον πατέρα Αντώνιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ασταμάτητες είναι οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου και τις συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων, με τον πατέρα Αντώνιο πάντως να διαψεύδει πλήρως τα πάντα.

Σύμφωνα με το MEGA, οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σωματική κακοποίηση είχαν σταλεί από τον περασμένο Αύγουστο αρχικά στο Συνήγορο του Πολίτη και στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Εισαγγελία Αθηνών, με τον πρωθυπουργό παράλληλα να τοποθετείται εκτάκτως επί του θέματος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερώσει την Αστυνομία για την υπόθεση αυτή, ωστόσο όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου αποκαλύφθηκαν αρκετές εβδομάδες αργότερα διότι η Αστυνομία εκείνη την περίοδο είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της στην υπόθεση των Σεπολίων.

Η ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι η αργοπορία στη διερεύνηση της υπόθεσης οφείλεται και στο γεγονός ότι η δικαστική παραγγελία δεν έφερε τον χαρακτηρισμό «κατεπείγοντως». Επομένως, η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να αναζητούσε με σχετικά αργό ρυθμό να ταυτοποιήσει τα καταγγελλόμενα πρόσωπα και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και να επιβεβαιώσει τις παράνομες πράξεις της Κιβωτού του Κόσμου.

Όταν δόθηκε πριν από 10 ημέρες η καταλυτική κατάθεση του 19χρονου αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης με ένα γενικόλογο δελτίο Τύπου και με διαρροή καταθέσεων κεντρικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού, η διαρροή αυτή αποδίδεται σε σημαντικά στελέχη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη και εκτιμάται πως ήταν κίνηση για να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα. Η διαρροή αυτή προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι ζητούν να διεξαχθεί έρευνα.

Κατηγορίες σε θεολόγο για ξυλοδαρμό

Ακόμη ένα πρόσωπο που είχε κομβικό ρόλο στην Κιβωτό του Κόσμου εμπλέκεται στις καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Το συγκεκριμένο άτομο ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» και ήταν πολύ κοντά στον πατέρα Αντώνιο, όταν ξεκίνησε την οργάνωση.

Μάλιστα, όταν το πρόσωπο αυτό ενηλικιώθηκε σπούδασε Θεολογία και, στη συνέχεια, προσελήφθη στην «Κιβωτό του Κόσμου», όπου είχε τον ρόλο του παιδαγωγού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του από το 2015 και αφορούν ξυλοδαρμό στη δομή των Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες.

Το πρόσωπο αυτό φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση ξυλοδαρμού στη δομή του Βόλου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Κιβωτό του Κόσμου εργάζεται και η σύζυγός του, για την οποία υπάρχει καταγγελία, επίσης, για υπόθεση ξυλοδαρμού.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Στις δομές της ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα εστιάζουν οι Αρχές την έρευνά τους και συγκεκριμένα σε ό,τι έγγραφα εντοπίζουν που έχουν να κάνουν με τα λογιστικά της οργάνωσης, αλλά και τις υιοθεσίες παιδιών που διέμεναν εντός των δομών.

Στην Πωγωγιανή Ιωαννίνων, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσαν μεγάλο όγκο υλικού, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών της οικονομικής αστυνομίας βρίσκονται 15 στελέχη της «Κιβωτού». Νωρίτερα την Παρασκευή, συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής της Καλαμάτας αφού, σε ένα συρτάρι στα γραφεία της δομής, βρέθηκε μη- δηλωμένο όπλο. Η υπεύθυνη της δομής κοινωνική λειτουργός αφέθηκε, μερικές ώρες αργότερα, ελεύθερη με εντολή εισαγγελέα.

Τρίτη έρευνα διέταξε νωρίτερα η Εισαγγελία του Βόλου με αφορμή τις καταγγελίες για την εκεί δομή. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 15 άτομα, ενώ έχουν ληφθεί 12 καταθέσεις.

Συνολικά 12 μάρτυρες έχουν καταθέσει έως τώρα. Πρόκειται για παιδιά που φιλοξενούνται είτε ήδη έχουν φιλοξενηθεί στις δομές της Κιβωτού, είτε για πρώην εργαζόμενους, με κάποιους από αυτούς να επιβεβαιώνουν τα περιστατικά κακοποίησης, όπως ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία, εγκλεισμούς, απομονώσεις.

Κακή κατασκευή σεναρίων καταγγέλλει ο πατέρας Αντώνιος

Δεύτερη δήλωση μέσα σε λίγες ώρες πραγματοποίησε ο πατέρας Αντώνιος , ο οποίος κατηγορείται ευθέως για κακοποίηση αλλά είναι και φέρεται να είναι ο γενικότερος υπεύθυνος για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που συνέβαιναν για χρόνια μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου, αλλά κια για οικονομικά αδικήματα. Το περιβάλλον του ιερέα δεν μπαίνει, σύμφωνα με τον Alpha, σε κατά περίπτωση διάψευση των καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά εμφανίζεται κάθετα αρνητικό στις καταγγελίες στο σύνολό τους.

Ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος μεταφέρει σε άτομα του κύκλου του ότι όλα αυτά που ακούγονται σε βάρος εκείνου, της πρεσβυτέρας και της δομής είναι ψέματα, ενώ τον περιβάλλον του χρησιμοποιεί τρεις λέξεις για να χαρακτηρίσει την υπόθεση: «κακή κατασκευή σεναρίων».

Τα άτομα που συνομιλούν με τον κατηγορούμενο ιερέα, υποστηρίζουν ότι προτού ακόμη καταπέσει ένα σενάριο, υπάρχει ένα καινούριο που θα καταρριφθεί την επόμενη ημέρα. Ίσως αυτό, δε, να σχετίζεται και με τις «εκπλήξεις» για τις οποίες έχει προϊδεάσει ο πατήρ Αντώνιος.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, όλα είναι ψέματα. «Ο χρόνος θα δείξει και ο κόσμος θα καταλάβει. Θα δουν όλοι ότι δεν υπάρχει τίποτα» αφήνουν να διαρρεύσει.

Ουσιαστικά, ο ιερέας επιμένει στη θέση του ότι οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και οικονομικές ατασθαλίες θα πέσουν στο κενό καθώς πρόκειται για κατασκευασμένη ιστορία. «Είναι όλα ψέματα. Δεν έχω κάνει κάτι. Ο,τι έκανα στη ζωή μου καλύτερα είναι να βοηθήσω αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι όλο το έργο μου στην Εκκλησία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share