Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Χρόνια πολλά σ' όσους γιορτάζουν σήμερα!

27 Νοεμβρίου 2022 07:00
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο!

Να υπενθυμίσουμε ποιοι γιόρταζαν στις 26 Νοεμβρίου.

Σήμερα δεν υπάρχει στο εορτολόγιο κάποιο όνομα. Ωστόσο, έχουν την τιμητική τους ο Μεγαλομάρτυρας Ιάκωβος ο Πέρσης και οι Όσιοι Μωυσής, Ναθαναήλ, Πινούφριος και Ιάκωβος του Ρώσου.

Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Ιάκωβος, έζησε τον 4ο μ.Χ. αι. επί βασιλέως Αρκαδίου (περί το 395 μ.Χ.).

Ζούσε στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επίσημο γένος. Ήταν φίλος με το βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό. Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, άφησε τον εαυτό του να χαθεί μέσα στην ψευδαίσθηση του πλούτου των ανακτόρων.

Όταν το έμαθαν αυτό η μητέρα και η γυναίκα του, οι οποίες ήταν ευσεβείς και πιστές χριστιανές λυπήθηκαν και εξοργίστηκαν. Και οι δύο λοιπόν τον επιπλήξανε για τη στάση του και του δήλωσαν ότι δεν ήθελαν καμία σχέση, μαζί του. Αυτό το μικρό πλήγμα, επανέφερε τον Ιάκωβο στον ίσιο δρόμο. Τον έκανε να διαπιστώσει το χάσμα το οποίο δημιούργησε. Έτσι ο Ιάκωβος αποφάσισε να εξαγνίσει το ατόπημά του και να επανέλθει στον δρόμο του Θεού.

Μετά από την απόφαση αυτή, πήγε στον βασιλιά και ομολόγησε μπροστά του την μία και αληθινή πίστη στον Χριστό. Ο Ισδιγέρδης εξεπλάγη γι' αυτή την αλλαγή του Ιακώβου και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι' αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με τον αποκεφαλισμό του. Με αυτό τον μαρτυρικό τρόπο παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής
  • Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Μεγάλου Λιμού (Γολομοντόρ) στην Ουκρανία. Ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας (1932-1933) ή Γολoντομόρ στα Ουκρανικά, προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στην τότε Σοβιετική Ουκρανία. Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν ότι ήταν συνέπεια της οικονομικής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν και ειδικότερα του προγράμματος κολεκτιβοποίησης.
  • Ημέρα των Πεζοναυτών στην Ρωσία.
  • Ημέρα των Δασκάλων στην Ισπανία.

Χριστιανικό Εορτολόγιο

Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου.
  • Οσίων Μωυσέως, Ναθαναήλ, Πινουφρίου και Ιακώβου του Ρώσου.

Καθολική Εκκλησία

  • Μαρτύρων Βαρλαάμ και Ιωσαφάτ.
  • Αγίου Βιργιλίου.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share