Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε όταν γνωρίζει ότι ένα δικό του πρόσωπο αντιμετωπίζει καρκίνο» - Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποκάλυψη για την υγεία της αδερφής του

«Ξέρω ότι υπάρχει πάντα φόβος»

26 Νοεμβρίου 2022 14:29
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε όταν γνωρίζει ότι ένα δικό του πρόσωπο αντιμετωπίζει καρκίνο» - Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποκάλυψη για την υγεία της αδερφής του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια δέσμη κοινωνικών θεμάτων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στην εκπομπή Καλύτερα δεν γίνεται και στην παρουσιάστρια Ναταλία Γερμανού.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τις φιλοζωικές, τα αδέσποτα ζώα, εκπαιδεύουμε συνολικά την ελληνική κοινωνία για το τι σημαίνει να είναι κανείς φιλόζωος» είπε στο ξεκίνημα της εκπομπής και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υγεία της αδελφής του που – όπως ανακοίνωσε ο ίδιος – πάσχει από καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο.

«Είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε όταν γνωρίζει ότι ένα δικό του πρόσωπο αντιμετωπίζει καρκίνο ήθελα σε συνεννόηση με την ίδια να δείξω τη σημασία της πρόληψης. Μετά το θάνατο της ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα που έχει και το όνομα της προληπτικών μαστογραφιών. Ξέρω ότι υπάρχει πάντα φόβος: η απάντηση σε αυτό είναι ότι αν πρέπει να βρεις κάτι καλό είναι να το βρεις νωρίς.

Εντοπίσαμε 3000 καρκίνους από τις προληπτικές εξετάσεις σε πρώιμο στάδιο. Η μεγαλύτερη πιστοποίηση είναι οι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού» είπε χαρακτηριστικά.

Για γυναικοκτονίες και εξάλειψη έμφυλης βίας

«Είναι ένα σύνολο πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που πάντα υπήρχε. Οι γυναίκες έχουν το θάρρος πλέον να τα δημοσιοποιούν. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι γυναίκες έχουν το θάρρος και τη δύναμη να τα καταγγείλουν. Έχουμε στελεχώσει σειρά από κέντρα ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, στελεχωμένα σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες αστυνομικούς. Υπάρχει η γραμμή 15900 24ωρες το 24ωρο και θα έχουμε και την εφαρμογή panic button – κρυπτογραφημένη εφαρμογή στο κινητό ως γραμμή άμυνας αν γυναίκα πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύνθημα εκλογών από Μητσοτάκη: «Η ΝΔ θα είναι πρώτη και αυτοδύναμη»

Σύνθημα εκλογών έδωσε από την Καλλιθέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το ΑΤ Καλλιθέας, όπου στεγάζεται ένα από τα 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, με τον πρωθυπουργό να περνά δύσκολες οικογενειακές στιγμές.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνο Σκούμα, ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με την προϊσταμένη του Γραφείου, υπαστυνόμο Β΄ Μελίνα Ροκίδη και τον τμηματάρχη Ανέστη Σαπουνά.

«Είχαμε την ευκαιρία χθες να παρουσιάσουμε το συνολικό μας σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας, ειδικά της ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα φυσικά πρωτίστως γυναίκες. Χαίρομαι που έχουμε τόσες άξιες Ελληνίδες αστυνομικούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, προφανώς, όταν έρχεται μια γυναίκα να συναντήσει μια γυναίκα. Νομίζω ότι μπορείτε να μιλήσετε διαφορετικά, είναι πολύ πιο εύκολο να τη βοηθήσετε να σπάσει τη σιωπή, γιατί μιλάμε για περιστατικά πολύ δύσκολα, μιλάμε για γυναίκες οι οποίες βρίσκονται κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση προφανώς. Και πρέπει να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς. Όλα αυτά τα οποία κάνουμε, από το ανθρώπινο δυναμικό μέχρι τον χώρο υποδοχής, σκοπεύουν στο να χτίσουμε εμπιστοσύνη. Γιατί αν υπάρχει εμπιστοσύνη και εμπιστευτούν τα θύματα της κακοποίησης την Ελληνική Αστυνομία, ότι με διακριτικότητα αλλά και απόλυτο επαγγελματισμό θα χειριστεί αυτά τα περιστατικά, τότε θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για ενδοοικογενειακή βία και εκλογές

«Τώρα δίνουμε πια τη δυνατότητα στα θύματα να μιλήσουν με ασφάλεια. Αυτή είναι η διαφορά. Ενδοοικογενειακή βία υπήρχε πάντα. Τώρα έχουμε το θάρρος, όλοι μας, και η πολιτεία αλλά κυρίως τα θύματα, να μιλήσουμε, να σηκώσουμε και να κοιτάξουμε τι υπάρχει κάτω από το χαλί», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα γραφεία έχουν αντιμετωπίσει τα 3.000 περιστατικά από τα 10.000 που έχει αντιμετωπίσει ολόκληρη η Αστυνομία. Άρα σίγουρα χρειαζόμαστε υπερδιπλάσιο αριθμό γραφείων, τον οποίο και προετοιμάζουμε και ελπίζουμε και πάλι στη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα στην Παπαστράτος», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως από τις μαρτυρίες των αστυνομικών προκύπτει «πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πλέον στην Αστυνομία».

«Νομίζω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καλλιεργήσουμε ακόμα περισσότερο αυτήν την εμπιστοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι συνολικά προς το κράτος και τις δομές του, ειδικά όταν πρόκειται για τον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας, που δεν είναι άλλος από την προστασία της ζωής του ανθρώπου. Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή του κράτους». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Τμήματος, όπως τον τρόπο υποδοχής των θυμάτων, τις πρακτικές μεταχείρισής τους και τη συνεργασία με την 24ωρη γραμμή SOS 15900. Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, ο οποίος έχει δωρίσει όλα τα έπιπλα που συνθέτουν τα 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και βόλτα στη γειτονιά της Καλλιθέας, όπου συνομίλησε με κόσμο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share