Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ντροπή στα σούπερ μάρκετ - Έκτακτη απόφαση φέρνει οργή των πολιτών

Αδιανόητο!

25 Νοεμβρίου 2022 20:19
Ντροπή στα σούπερ μάρκετ - Έκτακτη απόφαση φέρνει οργή των πολιτών
Πηγή φωτογραφίας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ντροπή και αίσχος προκαλεί στην κοινωνία το φαινόμενο της αισχροκέρδειας που παρατηρείται στις τιμές των προϊόντων των σούπερ μάρκετ τα οποία δε φαίνεται να συγκινούνται από τη γενική εικόνα της κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Την τεράστια διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής που διαμορφώνεται στα ράφια τους και της χονδρικής τιμής των παραγωγών ανέδειξε ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αραχωβίτης, η οποία θα φτάνει μέχρι και 300%.

Σοκ προκαλούν οι τιμές και η απόσταση που χωρίζει τα σούπερ μάρκετ με τους παραγωγούς. Η τεράστια αυτή διαφορά με την τιμή που πωλούν οι παραγωγοί και η τελική τιμή που ψωνίζουν οι καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ προκαλεί σοκ και ερωτηματικά.

Το θέμα ανέδειξε πριν από λίγες μέρες ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτης ο οποίος ανέδειξε τη χαώδη διαφορά στις τιμές που πολλές φορές φτάνει πάνω από το 300%.

Δείτε επίσης: «Χορός» εκατομμυρίων στον Σκλαβενίτη - Χαράς ευαγγέλια για τους εργαζομένους

Αυξήσεις

σουπερ-μαρκετ-αισχροκερδεια-25-11
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ειδικότερα, η μέγιστη τιμή παραγωγού (ευρώ/κιλό) τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2022 και στο Παρατηρητήριο Τιμών (μέση τιμή Σούπερ Μάρκετ ευρώ/κιλό στις 10/11/2022) διαμορφώθηκαν ως εξής:

Μήλα Στάρκιν – 0,3 τιμή παραγωγού – 1,4 λιανική – αύξηση 366,7%
Πορτοκάλια – 0,3 τιμή παραγωγού – 0,89 λιανική – αύξηση 196,7%
Ντομάτες – 0,5 τιμή παραγωγού – 2,1 τιμή λιανικής – αύξηση 320%
Αχλάδια – 0,35 τιμή παραγωγού – 1,66 τιμή λιανικής – αύξηση 374,3%
Πατάτες – 0,5 τιμή παραγωγού – 0,982 τιμή λιανικής – αύξηση 96,4%
Γάλα αγελαδινό – 0,6 τιμή παραγωγού, 1,36 τιμή λιανικής – αύξηση 126,6%
Κολοκυθάκια – 0,6 τιμή παραγωγού – 1,73 τιμή λιανικής – αύξηση 188,3%.

Η παραπάνω εικόνα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το μέγεθος, την πηγή, την διάχυση και την γιγάντωση της αισχροκέρδειας που ξεκινά από το χωράφι σε βάρος του Έλληνα παραγωγού αλλά και που καταλήγει σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή στο ράφι, τόνισε ο κ. Αραχωβίτης.

Το «φθηνότερο» καλάθι νοικοκυριού

Το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι αισθητά μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση -18,1% στην αλυσίδα «My market», επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί το νέο καλάθι νοικοκυριού που περιλαμβάνει τα προϊόντα σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τις τιμές αυτών. Σε νέες μειώσεις που ανήλθαν έως το -18,1% προχώρησαν οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο υπουργείο σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ισχύουν για την τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης (23-29/11/2022).

«Black Friday αυτή την εβδομάδα και από ότι φαίνεται ξεκίνησε με τις νέες τιμές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού». Η πρώτη αποτίμηση των νέων τιμών δείχνει ότι από τα 816 προϊόντα, 60 έχουν αύξηση και 167 μείωση ενώ 589 παραμένουν τα ίδια. Το σημαντικότερο: όλες οι αλυσίδες έχουν μείωση», επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναλυτικά, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα

-στα 167, ποσοστό 20,5%, η τιμή μειώθηκε

-στα 589, ποσοστό 72,1% η τιμή παρέμεινε σταθερή

-και μόλις σε 60, ποσοστό 7,3%, η τιμή αυξήθηκε ελαφρά στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Ως εκ τούτου, το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι αισθητά μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση -18,1% στην αλυσίδα My market», επισημαίνεται από το υπουργείο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share