Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

«Καταιγίδα» εξελίξεων στη Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε όλο το ΔΣ της δομής φροντίδας ΑμεΑ μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για θανάτους (video)

Μετά από έρευνα του Υπουργείου

25 Νοεμβρίου 2022 18:54
«Καταιγίδα» εξελίξεων στη Θεσσαλονίκη: Παραιτήθηκε όλο το ΔΣ της δομής φροντίδας ΑμεΑ μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για θανάτους (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την έρευνα σε δομή παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, και τα ευρήματά της που προκάλεσαν σάλο. Σε αυτή διαπιστώνονται παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία της δομής, οι οποίες πρέπει να διαλευκανθούν περαιτέρω το συντομότερο δυνατό, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας.

Και «για το σκοπό αυτό και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας, ζητήθηκε σήμερα και ελήφθη η παραίτηση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής», σημειώνει το υπουργείο.

Δείτε επίσης: Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατέρας Αντώνιος έχει και σκοτεινή πλευρά...» - «Τσουνάμι» νέων καταγγελιών - Τι λένε πρώην φιλοξενούμενοι και γονείς

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για δομή

αμεα-σε-καροτσακι-25-11
EUROKINISSI

Την κινητοποίηση της ΕΑΔ προκάλεσαν δημοσιεύματα σχετικά με περιστατικό σοβαρού τραυματισμού περιθαλπόμενου σε Δομή Φροντίδας και Προστασίας Παιδιών με Αναπηρία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μετέπειτα θανάτου του σε νοσοκομείο.

Έτσι κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022 η Αρχή διενήργησε αυτεπαγγέλτως έλεγχο στη συγκεκριμένη δομή, με αντικείμενο, ως προς το συμβάν, στον έλεγχο των ενεργειών διαχείρισης του περιστατικού από τη διοίκηση του φορέα και εν γένει της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών του ελεγχόμενου φορέα.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι τον Νοέμβριο του 2021 συνέβη περιστατικό με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό περιθαλπομένου, ο οποίος απεβίωσε στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες της Διοίκησης για την απόδοση ευθυνών για το περιστατικό, διαπιστώθηκε η εκπρόθεσμη παραπομπή υπαλλήλου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέταση.

Επιπλέον τον Δεκέμβριο 2021, συμβάν μεταξύ περιθαλπομένων είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εξ αυτών και τη νοσηλεία του επί ένα μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ο περιθαλπόμενος επέστρεψε στην ελεγχόμενη δομή όπου σε δύο ημέρες απεβίωσε.

Εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου παρότι ο περιθαλπόμενος κατέληξε πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπομένου στις αρμόδιες Αρχές όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share