Κυριακή, 02 Απριλίου 2023

«Τούμπα» όλα με το δίπλωμα οδήγησης - Ποιοι θα πληρώσουν 128 ευρώ

Σας αφορά!

21 Νοεμβρίου 2022 17:12
«Τούμπα» όλα με το δίπλωμα οδήγησης - Ποιοι θα πληρώσουν 128 ευρώ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παράβολα ύψους 128 ευρώ και γιατρούς θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι νέοι οδηγοί οι οποίοι απέκτησαν δίπλωμα οδήγησης για πρώτη φορά το 2013, ή οι παλαιοί οδηγοί οι οποίοι λόγω φθοράς ή απώλειάς του, το αντικατέστησαν με καινούργιο.

Η κοινοτική οδηγία θέτει όριο τα 15 έτη ως ημερομηνία λήξεως ενός διπλώματος, οπότε, οι παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν την υποχρέωση να ανανεώσουν αυτά, έως το 2028 με τις άνωθεν επιβαρύνσεις.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο έως και 600 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για κάτι που κάνουν το 90% των Ελλήνων οδηγών!

Εκατομμύρια οδηγοί που απέκτησαν για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 λόγω ηλικίας ή λόγω αντικατάστασης μετά από απώλεια ή φθορά του παλαιού διπλώματος, το 2028 για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους θα πρέπει να περάσουν και πάλι από τους γιατρούς και να πληρώσουν παράβολα ύψους 128 ευρώ!

Το 2028 λήγουν τα διπλώματα όσων έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης που μοιάζουν με πιστωτικές.

Διπλωμα οδηγησης

Δίπλωμα οδήγησης: Ανανέωση για παλιούς και νέους

Επίσης όσοι παλαιότεροι οδηγοί είχαν το χάρτινο ροζ-δίπλωμα και το έχουν αντικαταστήσει με πλαστική κάρτα άδειας οδήγησης επίσης και εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους… γιατρούς καθώς μόνο με την επίσκεψή τους σε αυτούς θα μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους καταβάλλοντας βέβαια και τα παράβολα των 128 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική Κοινοτική Οδηγία προβλέπεται η αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και η διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι ένας νέος οδηγός 18 ετών θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.

Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών. Μετά την ηλικία των 65 η ισχύς των διπλωμάτων κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια.

Δίπλωμα οδήγησης: Πότε δεν έχει ισχύ το δίπλωμα οδήγησής μου; -Τι πρέπει να προσέξω

Όσο χρήσιμο και αν μας είναι το αυτοκινήτο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να το… ξεχάσουμε και να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μέσο μετακίνησης. Το αυτοκίνητο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, και πιστό συνοδοιπόρο μας στην καθημερινότητά μας, μιας και μας παρέχει την απαραίτητη ελευθερία κατά τις μετακινήσεις μας.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις όπου πρέπει να… ξεχάσουμε το αυτοκίνητό μας, δεδομένου ότι δεν πληρούμε τα απαραίτητα κριτήρια προκειμένου να κινηθούμε με ασφάλεια στους δρόμους. Ας δούμε αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια. Ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων, η ανανέωση του διπλώματος γίνεται ανά τριετία για όλους. Η διαδικασία ανανέωσης για οδηγούς άνω των 65 ετών περιλαμβάνει εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο.

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 2 έτη και απαιτείται εξέταση απο ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share