Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στον Πύργο

Που ήταν το επίκεντρο της δόνησης

20 Νοεμβρίου 2022 12:42
Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στον Πύργο
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 11:45 το πρωί της Κυριακής, σε περιοχές της Ηλείας. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζακύνθου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 21,6 χιλιόμετρα.

 Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στον Πύργο

Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 14 χιλιόμετρα, δυτικά, νοτιοδυτικά από την πόλη της Γαστούνης. Παράλληλα, ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, έκανε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, μια ανάρτηση με πολλά ερωτηματικά.

Σεισμός στον Κορινθιακό: «Ίσως να μην ήταν ο κύριος!» - Ανησυχία για την μετασεισμική «ξηρασία»! «Καμπανάκι» Γεράσιμου Παπαδόπουλου & Άκη Τσελέντη (photo-video)

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στον Κορινθιακό με τους ειδικούς να προβληματίζονται για τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η δόνηση που συνοδευόταν από έντονο βουητό έγινε αισθητή και στην Αττική, ενώ το επίκεντρό της εντοπιζόταν στα 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας και το εστιακό της βάθος στα 13,3 χιλιόμετρα. Οι ειδικοί είναι σε επιφυλακή και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Αμέσως μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν αρκετές σεισμικές δονήσεις της τάξεως του 1-1,5 Ρίχτερ. Μάλιστα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τόνισε πως οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί στην περιοχή είναι αρκετά ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται από το αυτοματοποιημένο σύστημα.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε σε ανάρτηση σου στο Facebook, ότι είναι αρκετά περίεργη η μετασεισμική «ξηρασία» στον Κορινθιακό κόλπο ύστερα από τον σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή την Κυριακή τα ξημερώματα.

Ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του πως ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ δεν είναι ο κύριος.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου έχει πολλά ρήγματα, πράγμα που η «ξηρασία» στη μετασεισμική ακολουθία (μετασεισμοί μέχρι 2 Ρίχτερ) έχει εντείνει τους προβληματισμούς των σεισμολόγων, καθώς δεν είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό.

Τέλος, υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό το ρήγμα στον Κορινθιακό κόλπο να έχει κλειδώσει, οπότε χρειάζεται χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα.

Επίσης σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει πως είπε για τον σεισμό στον Κορινθιακό:

  • τα μεγέθη των μετασεισμών παραμένουν πολύ μικρά (μόνο ένας μεγέθους 2, οι άλλοι μικρότεροι). Αυτό μας δυσκολεύει να υποστηρίξουμε ότι ο 5,1 ήταν ο κύριος.
  • η περιοχή έχει σημαντικό σεισμικό δυναμικό, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό.
  • ίσως το ρήγμα έχει «κλειδώσει» πρόσκαιρα.

Άκης Τσελέντης: Εχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό μετά τον σεισμό

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθηνών Ακης Τσελέντης σημείωσε μιλώντας στο OPEN: «είμαι λίγο επιφυλακτικός όποτε κάνει σεισμό στην περιοχή αυτή, πρώτον γιατί έχει μεγάλα ρήγματα και πολύ άσχημο παρελθόν» και σημείωσε πως μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ η ακολουθία είναι «υποτονική και πολύ παράξενη».

Ο κ. Τσελέντης υποστήριξε ότι «τα νερά στον Κορινθιακό και ειδικά στην περιοχή του Λουτρακίου και δυτικότερα προς Ξυλόκαστρο έχουν τραβηχτεί περίπου ένα μέτρο μέσα. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει αποδοθεί στην Πανσέληνο, δεν είναι παλιρροϊκό γιατί έχει άλλα χαρακτηριστικά.

Αυτά τα δεδομένα είναι που με έχουν προβληματίσει και γι’ αυτό περιμένουμε και άλλη μετασεισμική ακολουθία». Το τράβηγμα των νερών προβληματίζει τον κ. Τσελέντη γιατί όπως είπε, «είναι και αυτό ένα πρόγονο φαινόμενο που δείχνει μια παραμόρφωση του πυθμένα και όταν υπάρχει μια παραμόρφωση, τότε αυτό οδηγεί σε διάρρηξη».

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε για τα νερά πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σχέση με γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί. Μπορεί να οφείλονται κάλλιστα σε μετεωρολογικά φαινόμενα, όμως και αυτό το στοιχείο θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν μας, όχι όμως ως κύριο στοιχείο. Το κύριο στοιχείο είναι η μετασεισμική ακολουθία».

Θα ενεργοποιηθούν ρήγματα;

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθούν τα ρήγματα της περιοχής, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι «είναι το φαινόμενο ντόμινο. Ένας σεισμός της τάξεως των 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγμα του ανατολικού Κορινθιακού, π.χ. τις Αλκυονίδες. Ο ανατολικός Κορινθιακός μαζεύει εδώ και καιρό ενέργεια. Κάποια στιγμή θα δώσει σεισμό και πιθανόν μεγάλο αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ενεργοποίηση από τον σεισμό».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share